Felicia Högenberg, Ebba Karlsson och Alicia Yngve tar studenten efter att ha haft distansundervisning nästan halva studietiden. ”Deppigt, stressigt och osocialt”, sammanfattar de erfarenheterna av att plugga under pandemin.
Felicia Högenberg, Ebba Karlsson och Alicia Yngve tar studenten efter att ha haft distansundervisning nästan halva studietiden. ”Deppigt, stressigt och osocialt”, sammanfattar de erfarenheterna av att plugga under pandemin. Bild: Mats H Ljungqvist

Halva gymnasietiden på distans – nu tar ”generation pandemi” studenten

Årets studenter har haft distansundervisning mer än de varit i skolan, och de har lärt sig sprita händerna, använda munskydd och hålla social distans. Kungsbacka-Posten har träffat tre avgångselever som tar examen på torsdag.
– Deppigt, stressande och osocialt, sammanfattar de pandemiåret.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

I Kungsbacka handlar det om nästan 1 000 studenter som under första veckan i juni lägger skolåren bakom sig. Men för många av dem har det senaste året varit minst sagt annorlunda. Undervisningen har mestadels skett på distans, i skuggan av den pågående coronapandemin. Ebba Karlsson, Alicia Yngve och Felicia Högenberg har läst estetprogrammet på Aranäs och tar studenten på torsdag.

Och att pandemin påverkat deras skolgång råder det inga tvivel om.

– Halva tvåan och hela trean har vi läst nästan bara på distans. Det är egentligen halva vår gymnasietid, det är klart att det varit annorlunda, säger Felicia Högenberg.

ANNONS

När Kungsbacka-Posten ber de tre studenterna sammanfatta erfarenheterna av distansåret så enas de snabbt om ”deppigt, stressigt och osocialt”.

Stirrat ner i en dator

Deppigt för att de varit tvingade att sitta hemma med undervisningen på en skärm genom datorn, i stället för att vara i skolan med kamraterna.

– Gymnasiet är ju en tid då man ska vara ute och träffa kompisar. I stället har vi tittat ner i en dator, där det ibland varit svårt att ha kontakt med både lärare och andra elever. Och då har det blivit stressigt att hänga med i undervisningen, säger Ebba Karlsson.

LÄS MER:Elevernas besvikelse – kanske inte får ”partypengarna” tillbaka

– Jag har en tendens att prokrastinera, så jag har haft svårt att få saker gjort när vi pluggat hemma. I stället har det blivit att jag lämnat in mina uppgifter i sista stund, och det har varit väldigt stressigt, säger Alicia Yngve.

Dessutom har studieåret upplevts som lite ryckigt, när distansundervisningen ändrats och flyttats, ibland med kort varsel.

"Saknat att träffa andra”

Men framför allt har de alla tre saknat den sociala biten. För Teams på en datorskärm är en dålig ersättning för mänskliga möten med både lärare och kurskamrater.

– Jag visste att jag var social, men inte att jag var så social. För mig har det varit ganska överrumplande att jag saknat att träffa andra människor så mycket, säger Felicia.

ANNONS

Erfarenheterna delar de med nästan 100 000 andra svenska studenter i generation pandemi, som nu tar examen. Både Alicia, Felicia och Ebba är överens om att de påverkats för livet.

LÄS MER:Så mår Kungsbackas unga

– Ja, nu vet man ju hur smutsigt allting är till exempel på pendeltåget eller bussen och hur viktigt det är att alltid tvätta händerna, säger Felicia.

– Jag tror att man kommer att vara påverkad länge av det här, och kanske inte alltid på ett bra sätt. Jag kan tänka mig att jag kommer bli stressad av att vara hemma för länge, av att inte komma ut, det tror jag kommer hänga med mig, säger Ebba.

– Och att inte ta sig i ansiktet och att alltid tvätta händerna när man kommer hem. Det kommer jag fortsätta tänka på, säger Alicia.

Reglerna lättas

På torsdag stundar själva utspringet, under strikt kontrollerade former och med begränsat antal deltagare, motiverat av smittskyddsreglerna runt den pågående pandemin.

– Det var likadant förra året och då tänkte jag att "så kommer i alla fall inte vi ha det, när vi tar studenten så är detta över’. Men så blev det inte, säger Alicia.

Och in i det sista har den stundande studentfesten hängt löst. Nu lättas reglerna och kommer att tillåta 50 personer, ”i privata sammankomster”.

ANNONS

LÄS MER:Så här kommer Kungsbackaborna fira studenten

– Vi pratade länge om att ha studentfirandet ute, men för ett par veckor sedan kom beskedet att de skulle ändra vad som är tillåtet till max 50 personer. Så många är vi inte, vi är en ganska liten klass, och vi kommer träffas privat.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS