Genrebild.
Genrebild. Bild: Ola Folkesson

Vad prioriterar kommunen högre än våra barns trygghet?

I hjärtat av Sveriges trettonde rikaste kommun, Frillesås, bor min familj och min bror och hans familj.

ANNONS
|

Vi har fyra älskade barn i åldrarna 2-5 år och de är vårt allt. Deras förskola, Klockaregården, har varit en andra hem för dem sedan ett år tillbaka ungefär. Personalen som jobbar där är guld värda. De välkomnar våra små varje dag med öppna armar och strålande leenden, jag kan inte med ord beskriva min tacksamhet för dessa supermänniskor. I vintertider, när sjukdomar härjar, står de stadigt, men nu har något förändrats.

Barnen verkar denna säsong ha fått en slags superkraft mot förkylningar och influensa, medan personalen tyvärr blivit mer drabbade. Igår skickades det ut ett utskick från Vklass där det vädjades om att vi föräldrar skulle se över våra barns tider då det är stor personalfrånvaro. Det kan hända med kort varsel och självklart ska vi allas hjälpas åt. Men frågorna hopar sig. Varför ingen vikarieinsats om det inte är en uttalad kris? Varför inte ge arbete åt de som står utan när personal saknas? Vad är det i kommunens budget som prioriteras över våra barns trygghet?

ANNONS

Efter lite grävande förstår jag nu att det anses "rimligt" med åtta barn per pedagog på äldre avdelningen och sex barn per pedagog på yngre avdelningen. Vem har formulerat dessa riktlinjer? Lever de i en verklighet utan egna barn att bry sig om? Har de glömt barn med speciella behov som kräver extra stöd? Är det rimligt att byta blöjor på sex barn samtidigt som du ska bedriva pedagogisk verksamhet? Hur ska en ettåring som knappt kan gå få den omsorg hen behöver när hen ska slåss om uppmärksamheten med fem andra barn, är det den som skriker högst som ska gynnas? Våra barn är vår framtid och att annat ska prioriteras framför dem är obegripligt för mig. Verklighetsförankring behövs.

Vi behöver människor som brinner för barnen och älskar sitt arbete som förskolepedagoger. Hur ska vi motivera fler att utbilda sig till detta viktiga yrke när arbetsmiljön ser ut som den gör? Jag såg nyligen en annons för en HR-tjänst i Kungsbacka kommun som önskade en person med erfarenhet av att göra insats för att minska sjukfrånvaro. Vet ni första steget? En hållbar arbetsmiljö för alla, oavsett yrke.

Kungsbacka kommun har fantastiska möjligheter, men låt inte barnens trygghet offras på bekostnad av en bristande arbetsmiljö.

ANNONS

Madelene Erlitz

ANNONS