Produktchefen Mats Karlsson på plats framför en av bassängerna i det nya badhuset som invigs i maj. Foto: Emelie Asplund
Produktchefen Mats Karlsson på plats framför en av bassängerna i det nya badhuset som invigs i maj. Foto: Emelie Asplund Bild: -

Klimatsmart betong ska ge bassängerna längre livslängd

Till senvåren väntar för många efterlängtad invigning av det nya badhuset. En toppmodern och tre gånger så stor anläggning jämfört med nuvarande simhall. Men också med bassänger byggda av klimatsmart betong, som ska ge både längre livslängd och minskat koldioxidavtryck.

ANNONS
|

Lördagen den 9 maj är det dags för invigning och premiärdopp i det nya badhuset. Kungsbackas största satsning någonsin, till en kostnad av dryga 520 miljoner kronor.

Kungsbacka nya badhus blir tre gånger så stort som den nuvarande simhallen. Men också klimatsmart, vilket tidigare i höst renommerade bygget till årets miljöpris vid samhällsbyggnadsbranschens Betonggala.

– Nu var det visserligen en annan vinnare som tog hem priset, men jag tror att bakgrunden till att vi själva blev nominerade var att vi redan i ett tidigt skede försöker ha ett tätt samarbete med våra beställare beträffande materialval, berättar Mats Karlsson, produktchef för Thomas Betong som levererat den klimatsmarta betongen till entreprenörerna för bygget, Betonmast och HA Bygg.

ANNONS

Eftersom badhusmiljön medför stora påfrestningar från kemikalier och fukt sökte de en produkt som höll både miljö- och konstruktionskraven för bassänger och tog kontakt med leverantören, som utvecklat en slags grön betong.

I betongen man använt sig av till bygget har slagg från råjärnsframställning ersatt delar av cement som bindemedel, vilket enligt Mats Karlsson ger både förbättrad livslängd men också ett minskat koldioxidavtryck från den plastgjutna betongen i bassängerna.

– Vi försöker ju som många andra inom branschen ställa om till mer klimatanpassad tillverkning och köper därför även i den mån vi kan i främsta hand in lokala råvaror från närområdet till vår fabrik i Kungsbacka, berättar Mats Karlsson.

– Detta för att själva dra vårt strå till stacken men även enligt färdplanen för Sveriges regering gå i bräschen för ett hållbart byggande med minskad klimatpåverkan.

Cement ger vid tillverkningsprocessen upphov till koldioxidutsläpp.

– Därför har vi själva sedan 2012 jobbat aktivt för att utveckla thomagrön, ett antal produkter med bättre miljöprestanda. Genom att förädla och återbruka den här slaggen från masugnar, som också kan krossas och användas i vägbyggnad, har vi nu fått fram en grönare produkt, men som är minst lika bra och faktiskt inte heller speciellt mycket dyrare, förklarar Mats Karlsson.

ANNONS

För det stora badhusprojektet innebär materialvalet en koldioxidbesparing på hela 900 ton, motsvarande 30 procent.

– Det är förstås väldigt bra, eftersom det går hand med kommunens ambition om hållbar utveckling, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadchef i Kungsbacka.

– Nu vet jag förvisso inte själv så mycket om just betong, men rent generellt försöker vi ju tänka hållbarhet i allt vi bygger och satsar därför till exempel även mycket på solpaneler, fortsätter hon.

För den som vill grotta ned sig i ämnet finns dock mer än tusen sorters betongprodukter att välja mellan, berättar Mats Karlsson.

– De olika betongsorterna används beroende på vad man ska bygga, utifrån egenskaper som lämpar sig bättre för exempelvis bostäder och hus, respektive broar och anläggningskonstruktioner, lantbruk och simhallar, förklarar han vidare.

Förutom simhallsbygget har Thomas Betong även varit inblandade i betongleverans till flera av de nya bostäderna i Kolla.

– Men simhallsbygget är förstås hittills vårt största uppdrag i kommunen, vilket vi förstås också är väldigt stolta och glada över, säger Mats Karlsson.

Läs mer: Då invigs nya badhuset

Camilla Moestedt

reporter@kungsbackaposten.se

ANNONS