Branden i Gottskär orsakade skador för 20 miljoner. Nu döms en 20-åring till 75 timmars samhällstjänst för "grov allmänfarlig vårdslöshet" för att ha orsakat branden.
Branden i Gottskär orsakade skador för 20 miljoner. Nu döms en 20-åring till 75 timmars samhällstjänst för "grov allmänfarlig vårdslöshet" för att ha orsakat branden. Bild: Mats H Ljungqvist

20-åring döms till samhällstjänst för hotellbranden

En 20-årig man från Onsala får villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för grov allmänfarlig vårdslöshet. Domstolen slår fast att han orsakat hotellbranden i Gottskär genom att avfyra en fyrverkeriraket som antände byggnaden.

ANNONS
|

Hotellbranden i Gottskär orsakade skador för 20 miljoner. Nu kommer domen mot den 20-åring som åtalats för att ha orsakat branden. Åtalet gällde grov allmänfarlig vårdslöshet, där åklagaren hade bevisning för att 20-åringen avfyrat den fyrverkeripjäs som antände byggnaden.

Och domen från Varbergs tingsrätt går helt på åklagarens linje, där domstolen slår fast att det är 20-åringens agerande med fyrverkerier som avfyrats mot hotellets lastbrygga som orsakat branden. Domstolen tar heller ingen hänsyn till försvarets invändningar under rättegången. De hade argumenterat för att branden kan ha haft andra orsaker, eller till och med antänts av någon annan gärningsman.

Eftersom fyrverkeripjäsen var av kraftigt slag och avfyrats inom tättbebyggt område bedömer Varbergs tingsrätt att brottet är grovt. Påföljden, det vill säga straffet, blir dock villkorligt med totalt 75 timmars samhällstjänst. Domstolen tar hänsyn till att 20-åringen lever under ordnade förhållanden och att han var relativt ung när brottet begicks.

ANNONS

Det var natten till nyårsdagen 2018 som Gottskär Hotell brann ner i en uppmärksammad brand som ödelade stora delar av anläggningen. Den då 18-åriga mannen kunde gripas efter vittnesuppgifter om att han synts i området innan branden var ett faktum. När han greps hittade polisen fyrverkeripjäser i hans bil men mannen nekade till att ha avfyrat dem kring hotellet. Från början misstänktes han för mordbrand, men brottsrubriceringen mildrades innan åtal väcktes. Detta eftersom åklagaren fann det svårt att bevisa uppsåt, det vill säga att branden anlagts med avsikt.

Förutom allmänfarlig vårdslöshet döms 20-åringen på tre andra åtalspunkter, brott mot knivlagen, olaga hot och misshandel, bland annat efter att ha tagit strypgrepp under ett bråk med en annan yngling.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS