Oskar Eklund kallades in för att bärga sopbilen i Dotetorp. Först när bilen hängts upp på tungbärgaren upptäckte han att en gastub slitits loss. Innan han ringde 112 säkrade han övriga gastuber manuellt.
Oskar Eklund kallades in för att bärga sopbilen i Dotetorp. Först när bilen hängts upp på tungbärgaren upptäckte han att en gastub slitits loss. Innan han ringde 112 säkrade han övriga gastuber manuellt. Bild: Mats H Ljungqvist

Bärgaren Oskar först på plats – stängde gastankarna manuellt innan han larmade 112

Oskar Eklund var först på plats vid den havererade gasbilen och stängde för hand av gastankarna innan han larmade 112. Efter det fick han stanna på plats för att assistera bombskyddet under arbetet med att säkra tankarna och förhindra en gasexplosion.
– Det var först när jag såg att de jobbade i bombdräkt som jag förstod vad som kunde hänt, säger han.

ANNONS
|

Oskar Eklund körde för dagen tungbärgaren på Bärgningstjänsten Fjärås och var först på plats i måndags för att bärga den havererade sopbilen.

LÄS MER:Bränsletank föll av sopbil i Dotetorp

Redan från början stod det klart att en av bilens gastankar exploderat efter en dikeskörning. Men när Oskar säkrat upp sopbilen för transport ingår det i rutinen att koppla ur kardanaxeln, för att skydda motor och växellåda.

Såg den lösa tanken

När han skulle in under sopbilen upptäckte han att ytterligare en av sopbilens gastankar slitits loss.

LÄS MER:Stort polispådrag vid Dotetorp – bombskyddet inkallat

– Jag tänkte att ’jävlar, där ligger en gastank lös’ och det såg så klart inte bra ut. Jag stängde av gastankarna som satt kvar under bilen för han, sedan backade jag tillbaka och kontaktade Scanias experter. De har teknik och utrustning för att mäta och kolla att ingenting läcker och att det är säkert, berättar Oskar.

ANNONS

När Scanias folk kom till platsen gjorde de bedömningen att räddningstjänsten behövde kallas in.

LÄS MER:Bengt hamnade mitt i gasdramat i Dotetorp: ”Small så in i helvete”

– Jag ringde 112 och de var här snabbt med en insatsstyrka. Men jag fick också samtal från Ragnsells, som informerade om att trycket i gastankarna ligger på 230 bar, det är väldigt högt, säger Oskar.

Stod kvar över natten

Räddningstjänsten konstaterade att de ville avvakta med arbetet och säkra bilen först dagen efter, i dagsljus. Hela natten stod bärgningstjänstens tungbärgare kvar i skogen med den havererade gasbilen på släpet.

Under tisdagen fick Oskar vara med på plats, tillsammans med räddningstjänst, polis och bombskyddsgruppen, under arbetet med att skjuta sönder kvarvarande gastankar.

LÄS MER:Mer mat på stan – nu blir det lättare ställa upp food trucks

– Jag fick åka ner ifall de skulle behöva ha hjälp eller göra något med bärgningsbilen. Det var nog först när jag såg att bombskyddets kille hade full bombdräkt på sig när han gick nära sopbilen som jag insåg vad som kunde hänt.

Vad tänkte du då?

– Man tänkte ju att där hade jag legat och krupit under bilen. Jag blev aldrig rädd, men jag insåg hela tiden att man måste arbeta försiktigt.

Det måste ändå varit en väldigt ovanlig arbetsdag?

– Ja, det får man säga, det är första gången jag jobbat tillsammans med bombgruppen. Så även om det var lite dramatiskt så var det ändå roligt, det var väldigt bra och duktiga killar och tjejer, både polis och räddningstjänst som var på plats därnere.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS