Jenny Sjöström, kommunpolis i Kungsbacka, vill varna allmänheten för telefonbedrägerier, som ökar i hela landet.
Jenny Sjöström, kommunpolis i Kungsbacka, vill varna allmänheten för telefonbedrägerier, som ökar i hela landet. Bild: Daniel Blomqvist

Bedrägeribrotten mot äldre ökar

Bedrägeribrotten mot äldre ökar i hela landet. Nu vill kommunpolisen varna Kungsbackaborna.
– Vi vill uppmana till försiktighet. Det är helt okej att vara oartig och lägga på luren, säger Jenny Sjöström, kommunpolis i Kungsbacka.

ANNONS
|

Under sommarmånaderna maj till juli har telefonbedrägerierna mot äldre, så kallat vishing, ökat i hela landet. Det är något som Bedrägericentrum på NOA, Nationella operativa avdelningar, har uppmärksammat.

– De sker en ökning i hela landet. Vi på polisen i Kungsbacka vill varna de äldre i kommunen och tala om att de ska vara försiktiga, säger Jenny Sjöström på Kungsbackapolisen.

Det är bedrägeribrotten generellt sett som ökar, men i synnerhet vishing. Hittills i år har det anmälts 160 bedrägeribrott i Kungsbacka jämfört med 117 brott under samma period året innan.

Snittålder på 87 år

Snittåldern för målsägande för dessa bedrägeribrott nationellt sett är 87 år, men ligger lägre i Kungsbacka, där snittåldern är 77 år.

ANNONS

– Det är bedrövligt att det händer. Folk kan bli av med hela sina livsbesparingar och sparkonton.

Jenny Sjöström har varit kommunpolis i 1,5 år och arbetar med brottsförebyggande frågor. Hon blir ofta blir kontaktad av olika seniorklubbar som vill att hon ska komma och föreläsa. På dessa föreläsningar händer det att hon träffar på äldre som har blivit utsatta för vishing eller andra typer av bedrägerier.

– Jag får ju höra alla möjliga berättelser. Men det handlar om att någon har ringt och utgett sig för att vara någon bank eller myndighetsperson, berättar Jenny Sjöström.

”Våga vara oartig”

Många som har blivit lurade och utsatta kan skämmas och känna sig dumma, berättar hon.

– Men de här bedragarna är proffs, de gör det som sitt yrke. De vet precis vad de ska säga och vet hur de ska lura folk. Om man går på det så är det inte för att man är dum utan för att bedragarna vet precis vad de gör, säger Jenny Sjöström.

Det avgörande, berättar hon, är att våga vara oartig. Att lägga på luren och att få be om att få ringa dem i stället. Man ska absolut inte lämna ut sina koder eller öppna upp sitt bank-id.

ANNONS

– Och man ska inte låta sig stressas. De här människorna brukar stressa på och vill att man ska göra allt fort. Men det finns ingen sådan brådska. Är det seriöst så finns det alltid svarstid, säger Jenny Sjöström.

Så skyddar du dig mot bedragare

• Tveka inte att stänga dörren eller lägga på luren.

• Släpp inte in okända i ditt hem. Kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara.

• Be om faktura. Inga seriösa företag som besöker dig i hemmet tar betalt på plats.

• Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut dina koder på uppmaning av någon annan.

• Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Ring istället tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

• Klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller sms. Särskilt om du inte känner igen avsändaren.

Källa: Polisen.

LÄS MER:Polisen varnar: Ny typ av romansbedrägeri

LÄS MER:Bedragaren från Kungsbacka är omöjlig att stoppa – återfaller gång på gång

LÄS MER:Bedragare lurar butiker med falsk Swish-app

ANNONS