Besvikelse när Västtrafik drar in gratisresorna: ”Försvårar för oss”

45 ukrainska flyktingar får det nu svårt att ta sig in till Kungsbacka och Göteborg. Anledningen är Västtrafiks beslut om att inte längre låta ukrainska flyktingar resa gratis med sin ukrainska ID-handling.
– Det blir jättesvårt att ta oss någonstans nu för vi har inte råd med bussbiljetter, säger 18-åriga Lisa Timchenko.

ANNONS
|

På fredagsmorgonen hjälpte frivilliga till för att skjutsa ett 20-tal av de boende på Västkustgården till Medley badhus i Kungsbacka som öppnat upp för fri entré för ukrainare. Bussen som stannar ett stenkast från gården är i princip tom men utan pengar till bussbiljetter måste andra lösningar hittas.

– Bilarna körde två gånger fram och tillbaka och det blev extra tydligt att det kommer bli svårt för ukrainarna att ta sig runt utan gratis bussbiljetter, säger David Köster, som är en av initiativtagarna för boendet på Västkustgården.

Beroende av kollektivtrafiken

På Västkustgården i Lerkil utanför Kungsbacka bor 45 ukrainska flyktingar som anlände med buss från ett flyktingläger i Polen för drygt tre veckor sedan. Sedan dess har Västkustgården, som drivs ideellt av Equmeniakyrkan, arbetat för att hjälpa till så mycket det går. Att fylla ut dagarna för människorna och få dem på andra tankar är något som kommer bli svårare framöver enligt David Köster.

ANNONS

– Vi kommer behöva lägga tid på att skjutsa människor till olika platser istället för att fokusera på att skapa möjligheter för aktiviteter för de vuxna och barn som bor här. Alla ukrainare är beroende av att åka med kollektivtrafiken eftersom det gör att de får ett sammanhang och kan delta i kommunens alla olika initiativ och fritidsaktiviteter, säger han.

”Inte Västtrafiks ansvar”

Västtrafiks beslut som innebär att det inte längre är gratis att resa med sin ukrainska ID-handling började tillämpas ungefär en månad efter det infördes. Enligt Maria Björner Brauer, som är Västtrafiks enhetschef för försäljning och marknad, så hjälper Västtrafik till så mycket de kan. Men hon vill förtydliga att det inte är deras ansvar att förse flyktingar med biljetter till kollektivtrafiken.

– Att ge ukrainska flyktingar möjligheten att resa gratis med en ukrainsk ID-handling var en tillfällig lösning i en oväntad extraordinär situation. Nu när samhällsaktörerna har haft tid att organisera sig går vi tillbaka till den vanliga ansvarsfördelningen, säger hon.

61 kronor räcker in till Kungsbacka men inte tillbaka

Trots att Migrationsverket har försörjningsansvaret i frågan går det inte att bortse från att de 61 kronor per dag som utgör dagsersättningen inte räcker till alla nödvändigheter.

– Vi har varit på Språkcafé i Kungsbacka för att lära oss svenska och engelska men nu går det inte längre om vi inte får skjuts, säger Lisa Timchenko.

ANNONS

Resan in till Kungsbacka med kollektivtrafik kräver en enkelbiljett som kostar 35 kronor. Med dagsersättningen kan man alltså ta sig dit men inte tillbaka.

– Vi kommer inte kunna vara och demonstrera i Göteborg nu om vi inte får skjuts på något sätt och det känns väldigt tråkigt, säger hon.

Även om många i lokalsamhället engagerar sig och hjälper till på Västkustgården går det inte att göra allt.

– Vi kommer inte ha möjlighet att skjutsa alla till Göteborg framöver så att alla kan delta i demonstrationer och göra sin röst hörd. Det är jättetråkigt men tyvärr är det så, säger David Köster.

– Jag har ingen förståelse alls för beslutet. Det stjälper så mycket bra och fina initiativ. Bussarna går ju ändå så beslutet är inte vettigt alls, säger han.

”Hjälper till på olika sätt”

– Jag förstår att upplevelsen är att pengarna inte räcker men vi hjälper till på olika sätt och detta är Migrationsverkets och kommunens ansvar, säger Maria Björner Baurer på Västtrafik.

Att ukrainare reser gratis på sin ID-handling ersätts med att Västtrafik delar ut dygnsbiljetter genom Migrationsverket till flyktingar som behöver hjälp med en första resa till sitt nya boende. Västra Götalandsregionen har valt att finansiera dygnsbiljetterna vilket vanligtvis är Migrationsverkets ansvar.

ANNONS

– När hela samhället ställer upp, både privatpersoner och företag så är det för oss helt obegripligt hur Västtrafik som styrs och drivs via Västra Götalandsregionen kan ta ett beslut att stoppa ukrainare att resa fritt på sina ID-handlingar. Det är i grunden en politikerstyrd organisation med folkvalda politiker som och jag har svårt att se att det finns någon medborgare i den här kommunen eller i Sverige skulle motsätta sig fria resor för ukrainare i den fruktansvärda situation som dem är i, säger David Köster.

LÄS MER:Flyktingarna har lämnat Bukärrsgården – har flyttat vidare

LÄS MER:Skolan förbereds för att ta emot Ukrainabarn: ”Vi klarar detta”

LÄS MER:Equmeniakyrkan öppnar kursgården för flyktingar: ”Otroligt gensvar”

ANNONS