Varje fredag besöker Britt Johansson, 91, maken Gustavs grav. Ofta är sonen Roy med. Nu tvingas Britt betala ur egen ficka efter att vandaler saboterat gravar på Skogskyrkogården. Foto: Tobias Sandblom
Varje fredag besöker Britt Johansson, 91, maken Gustavs grav. Ofta är sonen Roy med. Nu tvingas Britt betala ur egen ficka efter att vandaler saboterat gravar på Skogskyrkogården. Foto: Tobias Sandblom Bild: -

Britt, 91, får betala efter vandalerna

När Britt Johansson, 91, kom upp till makens grav på långfredagen var den vält. Hon gjorde ett försök att lyfta den själv – men den var för tung. Det visade sig att gravstenen var vandaliserad, precis som flera andras. Nu kommer nästa chock: hon får betala notan själv.
– Det känns orättvist. Jag har alltid skött den så gott jag kunnat, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS
|

Dagen före nationaldagen för 14 år sedan, 2005, gick Britt Johanssons make Gustav bort. Sedan dess har hon åtminstone varje fredag gått upp till graven på Skogskyrkogården i Kungsbacka.

Långfredagen i år var inget undantag.

– Jag hade åkt upp själv med färdtjänsten. Då såg jag att det låg gravstenar överallt. Det var folk överallt. Jag förstod att ungdomar hade gjort något. Det kändes så klart fruktansvärt, säger Britt Johansson.

Att se makens gravsten, efter det mångåriga äktenskapet, ligga i gräset och blommorna vara förstörda blev för mycket. I det förmodade chocktillståndet försökte Britt lyfta upp stenen själv, men den gick inte att rubba.

ANNONS

– Allt var förstört, det låg huller om buller och var nedtryckt. Men det var ju inte bara jag som drabbades, det var ju många andra också.

Nu kommer nästa smäll: Britt tvingas att betala självrisken för vandaliseringen själv. Den kommer att kosta 1 800 kronor och blir ett rejält hål i de flesta pensionärers plånböcker. Därtill kommer kostnaden för att återställa stenarna runt om själva graven, det ingår inte.

– Jag tycker inte att jag har orsakat detta själv. Det är ju andra som har gjort detta mot oss. Ännu värre är det för folk som inte har någon anhörig eller inte har någonting, för dem blir det ännu värre. Kyrkan säger att det är en privat egendom, graven, som man ska sköta om. Men jag har alltid skött den i alla år och det här är ingenting som jag har orsakat, säger Britt Johansson.

Med sig har hon svärdottern Ann-Christine Törnqvist-Johansson och sonen Roy Johansson.

– Milt uttryckt tycker jag detta är så ryggradslöst av kyrkan. De ska väl stå på de svagas sida? Det är väl kyrkans uppgift och kyrkan har pengar, så det kan inte vara problemet. Detta är ju en så unik händelse och det ska inte äldre personer behöva stå för. Det är ren skadegörelse, säger Ann-Christine Törnqvist-Johansson.

ANNONS

Britts son Roy anser att kyrkan inte är med sin tid.

– De trodde inte att detta kunde hända i Kungsbacka och nu när det väl har hänt, så hade de ingen förberedelse för det. Jag tycker man borde samlat de drabbade och sedan gjort en upphandling gällande alla gravstenar. Då hade man fått ett helt annat pris. Nu blev det i stället väldigt mycket dyrare, så dyrt hade det inte behövt bli, enligt min uppfattning, säger Roy Johansson.

Roy och Ann-Christine har fått svaret att kyrkan inte får använda skattemedel för att hjälpa enskilda gravrättsinnehavare, men de anser sig ha blivit svikna.

– Klart att kyrkan hade kunnat hjälpa till på något sätt, men de har bara stängt dörren och menat att vi får klara oss själva. Det tycker jag är dåligt. Det här skulle ju kunna hända igen, det vet man ju inte. Vi hoppas verkligen att vandalerna åker fast.

Eva Kollmats är ordförande i kyrkofullmäktige:

– Jag har också ställt frågan om vi kan hjälpa till, men har fått svaret att det är hemförsäkringen som ska täcka detta. I övrigt har jag svårt att säga något om detta eftersom jag inte kan så mycket om det.

David Holmström, kyrkogårds- och fastighetschef på Kungsbacka-Hanhals församling:

ANNONS

– Man måste skilja begravningsverksamheten och församlingsverksamheten åt. Vi har ett statligt uppdrag att bedriva begravningsverksamhet och får inte lov att använda skattemedel till att hjälpa enskilda gravrättsinnehavare ekonomiskt, säger David Holmström.

Skulle man kunna tänka sig att församlingen hjälper folk som har det svårt ekonomiskt?

– Det ingår inte i kyrkans uppdrag att sköta privata gravplatser. Församlingens uppdrag är att bedriva gudstjänster, undervisning, mission och diakoni. Däremot kan man söka ekonomiskt stöd via diakonin, om man har det svårt ekonomiskt. Då gör man en ansökan och det görs en utredning om man är berättigad ekonomiskt  stöd. Så det är ingen garanti att man får bidrag, säger David Holmström.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Detta har hänt:

Natten mellan skärtorsdagen och långfredagen i år vandaliserades sammanlagt 33 gravstenar eller minnesplatser i Kungsbacka. 29 av dem på Skogskyrkogården och fyra på den gamla kyrkogården i centrala Kungsbacka.

Vem eller vilka som gjort det är oklart. Polisen har inga spår efter förövarna. Brottet rubriceras som brott mot griftefriden.

ANNONS