Chilitrend på årets växtmarknad – många män köper

Det är stor efterfrågan på chiliplantor på årets växtmarknad. Det säger Lena Togander som säljer sina överblivna växter på Hammerö.
– Det är många karlar som är intresserade av chili, särskilt de starkare sorterna, säger hon.

ANNONS
|

Kungsbacka trädgårdsvänner har som tradition att varje vår anordna en marknad och sälja de plantor och fröer som blivit över. Vanligtvis är parken runt Fyren marknadsplatsen, men på grund av pandemin har man de senaste åren förlagt försäljningen i åtta av medlemmarnas trädgårdar. I år går alla intäkter till Majblommans verksamhet i Kungsbacka.

– Det har varit lyckat, folk kommer i lagom ström, säger Pernilla Fredgren.

LÄS MER:De vill starta stadsodling på Tingberget – ”Alla kan bidra med något”

Chili är lättodlad

Hon är föreningens ordförande och står tillsammans med Lena Togander och säljer blommor, men också plantor som ska ge grönsaker och bär. Pernilla säger att det finns en chilitrend, sedan några år tillbaka och att det märkts av under marknadsdagen. Både mediumstarka chiliplantor, och jalapeños har sålt bra under dagen.

ANNONS

– Mest män köper. Det är många karlar som är intresserade av chili, särskilt de starka sorterna, säger Lena Togander.

Hon säger att chiliplantor är lättskötta och mår bra på fönsterbrädan. De behöver bara lite vatten, och eventuellt stöttning med hjälp av någon pinne. Så fort det blir lite varmare kommer kryddorna växa ut.

– Det är svårare med tomater, säger hon.

Ekosystem i plastpåse

Inger Hjalmarsson och hennes dotter Elin åker runt och besöker flera av marknaderna under dagen. På garageuppfarten hos Sara Alpsten på Tingberget övertygas Elin av sin mor att shoppa en pion. Inger själv har köpt några stora knölar av vad som så småningom ska bli en vacker dahlia. Sara visar hur hon lyckas driva fram dahlior i det enklaste ekosystem man kan tänka sig. En återförslutningsbar zip-påse har hon fyllt med fuktig jord och tryckt ner en torr och brun knöl. Snart slår den rot och upp kommer en växt som snart kan planteras ut och så småningom blommar rabattens stolthet fram till frosten kommer.

– Är jorden tillräckligt fuktig när man stänger påsen så behöver man i stort sett inte vattna den, säger Sara Alpsten.

Tomater odlas i jättekruka

Men hon är också delaktig i trädgårdsvännernas köksträdgårdsgrupp, och tycker det speciellt roligt att odla tomat, chili och majs. Och hon lyckas varje gång, trots att hon inte har något växthus. Hon delar med sig av några knep.

ANNONS

– Jag brukar sätta tomatplantorna i en stor kruka, 20-liters. Då behöver man inte vattna så ofta.

Det är en jämn bevattning som är den viktigaste förutsättningen för att lyckas. Framför en vägg, i skydd mot den värsta blåsten, står krukorna och bär tomater hela sommaren om de förses med ordentligt med vatten och näring, gärna bränt kogödsel. Men Sara poängterar en annan sak som tomatodlaren ska tänka på.

Tjuvskotten ska tjuvas

– De ska tjuvas. Tjuvskotten måste bort. De tar energi från växten.

Hon visar små knoppar på plantan, som är början på nya grenar. Det kan komma tomater även på tjuvskotten, men eftersom dessa grenar är klena viker de sig och hänger ner. Därför bör man regelbundet nypa bort dem. På busktomaterna behöver inga tjuvskott nypas bort, utan detta gäller bara de högväxande.

Sara Alpsten tar emot en strid ström av kunder under dagen, hon säljer bland annat det som ska bli buskar med vita vinbär. De godaste vinbären, enligt Inger Hjalmarsson. Sara kommer inte hinna besöka någon annan marknadsplats det här året.

– Nej, men jag behöver inte det. Jag har plantor så det räcker till och blir över.

När fröerna sålt slut och stånden plockats ner räknades kassorna samman och det visade sig att man slagit försäljningsrekord. Hela vinsten, det vill säga 26 765 kronor kommer kunna överlämnas till Majblommans verksamhet i Kungsbacka.

ANNONS

LÄS MER:Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

ANNONS