Därför flaggar stadshuset för Ukraina: ”Ingen tvekan – vi stöttar det ukrainska folket”

I dag vajar den ukrainska flaggan utanför stadshuset i Kungsbacka. Beslutet att stötta det angripna landet togs igår av den politiska ledningen.
– Det fanns aldrig någon tvekan, alla är överens om att vi ska stötta det ukrainska folket, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M).

ANNONS
|

Precis som i allt fler svenska kommuner vajar nu den ukrainska flaggan bredvid den svenska på flaggstängerna utanför stadshuset. I Kungsbacka kom frågan om att stötta det angripna landet upp redan under torsdagen. I kommunstyrelsens arbetsutskott, där alla kommunalråden sitter, fanns ingen tvekan.

LÄS MER:Skyddsrum har rivits utan att ersättas – räcker inte till alla: ”Känns väldigt olustigt”

– Frågan kom upp när vi såg att så många andra svenska kommuner redan flaggade. Efter det fanns det aldrig någon tvekan, berättar Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mot aggression

Hon fortsätter.

– Vi kände att vi också vill visa att vi står upp för det ukrainska folket och att vi tar ställning mot den aggression som pågår mot landet. Det är skakande scener vi ser därifrån. Det kan aldrig vara okej med militära angrepp på ett annat land på det sätt vi ser sker nu, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Krigsbilder på Tiktok – så pratar du med ditt barn

Snabb jakt på flagga

När beslutet väl var fattat inleddes en snabb jakt på att skaffa fram en ukrainsk flagga. Någon sådan fanns inte liggande i stadshusets korridorer.

LÄS MER:Inga leveranser med kärnbränsle till Ringhals från Ryssland

– Nej, det fanns såklart inte. Jag vet inte exakt hur det gick till, jag vet bara att kommundirektören Malin Aronsson gav uppdraget till teknikförvaltningen och att de under gårdagen snabbt ordnade fram en ukrainsk flagga som vi kunde hissa idag under morgonen, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Liberalernas Knutas har släkt nära frontlinjen: ”Mina släktingar avrättades av Stalin”

Fanns liggande

Enligt Karl Lundgren, chef på tekniska förvaltningen, fanns en ukrainsk flagga liggande sedan tidigare i ett förråd. Efter det har de för säkerhets skull beställt ytterligare flaggor från sin avtalsleverantör, skriver han i ett mejlsvar till Kungsbacka-Posten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS