De representerar Kungsbacka i årets stylist-SM

På torsdag arrangeras Drottning Blankas Gymnasieskolas årliga stylist-SM för första gången i Kungsbacka. 18-åringarna Tindra Hylén, Viktoria Larsson och Emilia Magnusson är teamet som representerar Kungsbacka.
– Det är hög tidspress och det värsta som kan hända är att vi inte hinner med allt, säger Emilia.

ANNONS
|

Förra året fick stylist-SM, likt mycket annat, ställas in på grund av pandemin. Men i år är det tillbaka med europeiska huvudstäder som tema. Och för första gången tar det plats i Kungsbacka.

– Vi tänkte att eftersom det har varit corona nu och vi inte har kunnat åka ut i världen så får världen komma till oss, säger läraren Marie Larsson, som var med och valde årets tema och arrangerar tävlingen.

Totalt tävlar 60 finalister från 15 skolor över hela Sverige. Med tanke på att många av de som söker sig till just stylist-programmet är kreativa och påhittiga tror tjejerna att motståndet kommer bli tufft. Dessutom har de bara två timmar på sig att genomföra hela stylingen och de får inte förbereda något innan de kommer dit.

ANNONS

– Jag tror verkligen det blir svårt, man måste göra sitt allra bästa och spotta ur sig sina bästa idéer, säger Emilia.

Taggade och fulla av hopp

Men samtidigt har de hopp och tror på sig själva.

– Vi löser det. Det är bara att fokusera på sitt egna och försöka att inte tänka på vad de andra gör, säger Viktoria.

För att få delta i tävlingen fick alla kandidater göra varsin enskild styling på ett tema som de fick reda på bara någon vecka innan. Sedan poängsatte lärarna Sara och Marie de olika bidragen och slutligen stod Emilia, Tindra och Viktoria som vinnare och därmed representanter under SM.

Under torsdagens stora tävling kommer de hjälpas åt med alla olika delar av stylingen men har varsitt huvudansvarsområde – Emilia ansvarar för smink, Tindra för hår och Viktoria för kostym.

Som modell kommer kompisen Ronja ställa upp.

– Jag skulle säga att det vi fokuserat på mest är kostym. Men sen måste man ju tänka på helheten också, alla delar har väldigt stor betydelse, säger Emilia.

Stylist-SM i Kungsbacka

Tävlingen äger rum inne på Kungsmässan mellan klockan 12.00 och 16.00 torsdag den sjunde april. Ingen föranmälan krävs.

Inspireras av Roms historia

Inne i elevernas lektionssal finns skåp fyllda till bredden med olika stylingprodukter och det ljuder hög musik och glada skratt bland eleverna. För att öva inför torsdagen sätter sig Emilia i sminkstolen medan Viktoria greppar locktången och Tindra tar tag i sminkborstarna. Gemensamt är de väldigt glada över att deras samarbete hittills har flutit på felfritt.

ANNONS

– Samarbetet funkar jättebra, våra idéer har bara vävts ihop. Vi är egentligen överens om allting, säger Viktoria.

Kungsbacka-teamets tilldelade europeiska huvudstad är Rom. Men de är väldigt noggranna med att inte avslöja några avgörande detaljer kring den Rom-inspirerade stylingen innan tävlingen.

– Utan att säga för mycket har vi inspirerats av stadens historia, sevärdheter och kultur, säger Viktoria.

Är det svårt att ge uttryck för en stad genom kläder och smink?

– Ganska svårt är det ändå, det är mycket att tänka på och mycket att få med för att man ska se tydligt att det är just Rom. Vi vill få med mycket detaljer, säger Emilia.

Distansstudier har varit tufft

Eftersom det inte blev något SM förra året anordnade Drottning Blankas gymnasieskola i Kungsbacka istället en egen tävling på skolan. Men på grund av pandemin var den tvungen att hållas på distans. I år är tjejerna glada över att kunna genomföra SM och att få göra det på plats.

– Vi som går i trean nu har ju haft nästan halva vår gymnasieutbildning på distans och det har varit väldigt tufft. Speciellt när man går en såhär praktisk linje. Men man har helt enkelt fått roffa åt sig pojkvänner och familj hemma som har fått ställa upp som modeller, säger Tindra.

ANNONS

För alla tre var stylist-linjen ett självklart val när det var dags att välja gymnasium. Deras gemensamma starka intresse för styling skapar en utstrålande positiv och stark team-anda. Tillsammans känner de sig både taggade och nervösa inför starten på torsdag.

– Att vinna skulle vara så himla kul. Och sen är ju priserna, massa stylingprodukter och smink, en stor morot också. Det skulle hjälpa en jättemycket efter utbildningen om man till exempel vill starta eget, säger Viktoria.

LÄS MER:Unga köper knark via Snapchat: ”Värre än polisen tror”

LÄS MER:Elevernas besvikelse – kanske inte får ”partypengarna” tillbaka

LÄS MER:Studenter laddar för utspring – utan restriktioner: ”Folk är taggade”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS