Coop Kolla Parkstads butikschef Johanna Andersson har noterat att snatterier och skadegörelse ökat markant sedan årsskiftet.
Coop Kolla Parkstads butikschef Johanna Andersson har noterat att snatterier och skadegörelse ökat markant sedan årsskiftet. Bild: Daniel Blomqvist

Eskalerande skadegörelse och snatteri på Coop Kolla Parkstad

Varor förstörs, ungdomar tävlar i snatteri och är otrevliga i butiken. Sedan december har problemen eskalerat. Nu ska skolan och butiken ha ett gemensamt möte.
– Det verkar som att skadegörelsen och snatteriet är som en sport för vissa elever, säger butikschefen Johanna Andersson.

ANNONS
|

I december i fjol började personalen på Coop Kolla Parkstad notera stölder och skadegörelse i butiken och sedan dess har problemen ökat i rask takt. Enligt butikschefen Johanna Andersson kommer barnen och ungdomarna in i stora grupper och uppför sig väldigt otrevligt.

– Det snattas, varor förstörs och de springer runt och skriker väldigt otrevligt. Vi har hört att det pågår tävlingar om vem som vågar stjäla mest, säger hon.

Elever från Kollaskolan

Det är elever från Kollaskolan som ofta går till butiken på rasterna och efter skoldagens slut. Personalen har noterat att det främst är godis, dricka och hygienartiklar som de unga är ute efter och det har blivit en belastning för personalen.

ANNONS

– Vi har behövt börja med en rutin där vi följer efter barnen och håller koll. Vi har till och med pratat med säkerhetsavdelningen och tagit hit ronderingsväktare vid några tillfällen.

På fredag ska butiken och skolan träffas över ett möte för att prata om hur skolan kan jobba för att få bukt med snatterierna och skadegörelsen. Hon hoppas att det ska leda till en dialog med eleverna där de får information om att det de gör kan få konsekvenser i framtiden.

– Det är också viktigt att föräldrar pratar med sina barn, även med dem som sköter sig, säger hon.

Polisanmälningar om inget förändras

Butiken har hittills inte gjort några polisanmälningar men i och med att problemet ser ut att eskalera kommer man att börja med det om problemet kvarstår.

– Vi vill inte polisanmäla egentligen men nu börjar det behövas. Jag tror inte att eleverna vet om vad en prick i registret innebär i framtiden och att det kan påverka möjligheten till jobb.

Butiken upplever att skolan är lyhörd och tar problemet på allvar men att det är svårt att styra över eftersom det sker på elevernas fritid.

– Det verkar som att skadegörelsen och snatteriet är som en sport för vissa elever och det är verkligen inte okej, säger butikschefen Johanna Andersson.

ANNONS

LÄS MER:Vandalisering på toaletterna i centrum – varit stängda i månader

LÄS MER:Kungsbackaborna bunkrar mat – konserver säljer slut

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS