Experten: ”Så här ska du bete dig om du möter varg i skogen”

Den varg som senast vandrat genom Halland är sannolikt inte kvar i länet. Men det är svårt att säga var och när den dyker upp nästa gång. Och om vargen dyker upp så finns det saker man kan göra.
– Om man för oväsen och visar att man är där så tar vargen en annan väg, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

ANNONS
|

Under vintern har det åter observerats varg i Halland. Det finns dock en hel del saker man som privatperson kan göra ifall mötet uppstår. Martin Broberg på länsstyrelsen har såväl tips som tankar om vad som kan vara bra att tänka på.

– Dels beror det lite på vilket perspektiv man har. Från vår sida på länsstyrelsen så är det alltid intressant att få observationen dokumenterad. De flesta har ju någon form av kamera på sig i dag, så om man kan ta bilder eller filma och skicka in till oss så är det jättebra. Vi är alltid intresserade av att veta var vargen befinner sig, säger naturvårdshandläggaren.

ANNONS

Men sedan finns det andra perspektivet, om vad man bör göra och hur man ska bete sig ifall mötet med varg blir ett faktum.

– Om man ser varg så blir man givetvis rädd, om inte annat för sina husdjurs skull. Har du en hund med dig så kalla den till dig och se till att få den kopplad. Det bästa är om det går att undvika att hunden möter vargen.

LÄS MER:Onsalabons otäcka besök utanför huset: ”Väldigt säker på att det var en varg”

Dessutom, förklarar Martin Broberg, så går det ofta att skrämma vargen.

– Ser man vargen komma gående över en åker eller genom trädgårdarna så är det bra att föra oväsen och visa att man är där. Då vänder vargen i regel och tar en annan väg.

Hästar kapabla att hantera varg

I Kungsbacka finns det många stall. Hästar och ridning är populärt, men hur ska man bete sig om man är ute till häst och möter en varg? Där finns det en strategi som kan vara att föredra, tror Martin Broberg.

– Hästar är fenomenala på att försvara sig och är normalt inget bytesdjur för varg. De få exempel vi har där varg har attackerat hästar då har det handlat om shetlandsponnys som varit under veterinärvård. Sedan är hästar också flyktdjur, så om de drar iväg och gör sig illa så är det ju indirekt vargens fel.

ANNONS

Men om man sitter till häst och möter en varg?

– Om möjligt så bör man styra hästen därifrån och försöka undvika att möta vargen. Men om den visar nyfikenhet så är det sannolikt bäst att stiga av. Hästar är kapabla att hantera varg, men jag hade nog klivit av och låtit hästen röra sig fritt. Jag tror att det är en vettig strategi om vargen visar sig, säger Martin Broberg.

Vargen föredrar klövdjur

Att vargen skulle attackera en häst är inte särskilt sannolikt, enligt länsstyrelsen. Detta då de inte hör till vargens normala byten för föda.

– Varg jagar framförallt vilda klövdjur. Sen är det intressant och något vi studerar - de vargar som vandrat ner norrifrån har vanligen älg som vanligaste bytesdjur. Här nere i södra Sverige finns det betydligt fler klövdjur, som rådjur, dovhjort och vildsvin. Ändrar vargen matvanor då, kan man fråga sig. Det finns exempel från Polen där vargen har gått över till att jaga vildsvin i de områden de finns, säger Martin Broberg.

LÄS MER:Här syns vargen nära Lindome – Maria Bengtsson fångade gråben på film

För närvarande är det dock inte sannolikt att den varg som observerats är kvar i Halland, menar naturvårdshandläggaren.

– Den senaste observationen vi hade i länet var från Laholms kommun den åttonde februari. Och då höll den vad det verkar en stadig kurs söderut. Jag kontaktade kollegor i Kronoberg och i Skåne, och strax därpå hade vad vi tror är samma individ observerats i ett villaområde utanför Markaryd. Och i dag på fredagen blev jag kontaktad från Skåne där man hade bild på samma varg. Man ska veta att de rör sig över otroligt stora ytor.

ANNONS

Tämligen ointresserad

Dessutom verkar vargar på vandring vanligen inte bry sig så värst mycket om sin omgivning.

– Den här individen uppträdde väldigt oskyggt. När de är ute på långvandring såhär så har de lite tunnelseende och bryr sig inte så mycket om omgivningen. Vid en av observationerna hade vargen kommit och lunkat igenom en gård och verkat tämligen ointresserad.

Vargen beter sig inte heller som många andra vilda djur, som kan välja att uppehålla sig i samma villaområden under en längre tid.

– Och det är nog därför vi är lite rädda, vi har inte den erfarenheten av varg som vi har av exempelvis rådjur. Men vargen stannar inte kvar och gömmer sig utan håller sig mer i rörelse, säger Martin Broberg.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS