Få klagomål på snöröjningen – trots rekordsnön: ”Körde på med allt vi hade”

En vecka efter rekordsnöfallet körs snömassor fortfarande bort från stadskärnan. Men klagomålen har ändå varit relativt få, tycker Per Bodén, beredskapsledare under snöröjningen.
– De flesta verkar förstå att vi körde med allt vi hade, säger han.

ANNONS
|

Snösmockan för en vecka sedan nådde full styrka under onsdagseftermiddagen och fortsatte långt in på kvällen och natten. Tillsammans med hårda vindar skapade snöfallet snabbt problem ute i trafiken.

LÄS MER:Kungsbackas snöröjningschef om kraftiga snöfallet: ”Vi är väl förberedda”

Den kommunala snösvängen hade goda prognoser och visste vad som var på gång.

– Vi körde på med allt vi hade, tillsammans med alla våra entreprenörer, så snart snöfallet började ebba ut. Då handlar det framför allt om att hålla vägar öppna, inte minst för att polis och räddningstjänst ska komma fram, säger Per Bodén, som var kommunens beredskapsledare under det aktuella snödygnet.

Motorvägen stannade

Han berättar att mycket av arbetet i Kungsbacka försvårades när E6 snöade igen. Framför allt långtradare krånglade sig ut från motorvägen och försökte ta sig fram genom Kungsbacka i stället. Följden blev att många i stället körde fast inne i stan.

ANNONS

LÄS MER:Ridhustak riskerar rasa – räddningstjänst på plats

– Vid Tingbergsvallen fick vi gå in med hjullastare för att köra loss långtradare som kört fast, vid Hedins bil hade vi en buss som fastnade i rondellen när snöfallet var som värst. På några ställen var vi tvungna att vara bärgare innan vi kunde snöröja, säger han.

Jobbade dygnet runt

Han uppskattar att personalen i flera fall var inne och jobbade nästan dygnet runt under det värsta snöfallet. Fortfarande, en vecka senare, jobbar kommunens snöröjare med att köra undan snömassor från gator och torg.

LÄS MER:SMHI varnar för snösmocka – så förbereder sig kommunen

Trots det intensiva snöfallet har klagomålen från allmänheten varit relativt få. Totalt har man fått in fem kommentarer till kommunens felrapporteringssystem efter snöfallet. I nästan samtliga fall handlar det om fastighetsägare som klagar på snövallar som blockerar infarter eller skadar rabatter och växtlighet. I ett fall gäller det risker med snömassor framför en busskur.

LÄS MER:Efter snöfallet – hård åtgång på pulkor: ”Säger bara swish”

– Det var en del som hörde av sig direkt när snöfallet ebbat ut. Men de flesta verka ha förståelse för att vi var ute med allt vi hade, både när det gäller manskap och maskiner, säger Per Bodén.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS