Enligt regionchefen på FTI dumpas allt i från blöjpåsar till djurkadaver och hela bohag vid återvinningsstationerna som enbart har containrar för förpackningar.
Enligt regionchefen på FTI dumpas allt i från blöjpåsar till djurkadaver och hela bohag vid återvinningsstationerna som enbart har containrar för förpackningar. Bild: Stefan Bennhage

Fel skräp ökar på återvinningsstationerna – kostar miljoner

Fel sorts skräp ökar vid återvinningsstationerna och kostar miljoner att städa upp. På två år har kostnaderna för städningen av stationer i Halland ökat med över en miljon kronor.
– Vi ser allt i från dammsugare och hela bohagsrensningar till blöjpåsar, säger Magnus Örnborg, regionchef på Förpackning- och tidningsinsamlingen.

ANNONS
|

År 2018 kostade städningen av återvinningsstationerna i Halland 3,4 miljoner kronor. Två år senare är motsvarande siffra 4,6 miljoner kronor, enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Problemen att fel sorts skräp dumpas vid återvinningsstationerna är ett ökande problem.

– I Kungsbacka generellt har vi ganska mycket problem. Både vad gäller nedskräpning men också överfulla stationer, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI i Halland och Västra Götaland.

Han pekar ut båda återvinningsstationerna i Kullavik som särskilt drabbade.

Allt från hela bohag till djurkadaver dumpas

På vissa ställen städas stationerna sju gånger i veckan.

– Vi hade gärna sett att det bara behövdes två till tre gånger i veckan.

ANNONS

På återvinningsstationerna finns behållare för plast, papper, tidningar, metall, kartong och glas. Men en del dumpar mer saker vid stationerna.

Magnus Örnborg, regionchef på FTI i Halland och Västra Götaland.
Magnus Örnborg, regionchef på FTI i Halland och Västra Götaland. Bild: Jenny Brolin

Magnus Örnborg berättar att det är allt i från hela bohagsrensningar med soffor och andra möbler, till gammal elektronik, dammsugare, blöjpåsar – och djurkadaver som dumpas vid stationerna. Saker som egentligen skulle lämnats in till kommunens återvinningscentraler.

– De som lämnar felaktigt avfall vet om det. Folk åker dit med släpkärror.

Har tagit in väktare

I större städer har problemen blivit så stora att FTI tagit in väktare.

– Vi har provat att ha väktare och då kommer ingenting felaktigt när de väl står där, men det är svårt att mäta effekten utav det. Men det är en markering från vårt håll, säger Magnus Örnborg.

Det felaktiga avfallet dumpas oftast vid de återvinningsstationer som står dolt eller under på andra stationer under kvälls- och nattetid.

– Vi vill helst placera våra stationer nära butiker så det rör sig folk i närheten. Det felaktiga avfallen kommer ofta under mörka timmar, säger Magnus Örnborg.

Folk kan lägga en vecka på att hitta rätt tv, men när den väl är inköpt ska den nya bort så fort det bara är möjligt.

Han ser ingen enkel förklaring till varför problemet ökar. Men generellt tror han att invånare vill bli av med sitt skräp snabbt.

– Folk kan lägga en vecka på att hitta rätt tv, men när den väl är inköpt ska den nya bort så fort det bara är möjligt. ÅVC har inte öppet kvällar och nätter och när man vill bli av med saker och ting är det enkelt att ställa det på återvinningsstationen. Vi tar bort det för vi vill inte att det ska står där så det drabbar andra.

ANNONS

Varor kan bli dyrare

FTI:s verksamhet fungerar genom att alla producenter av förpackningar betalar för att dessa ska kunna återvinnas.

– När man köper en vara så ligger några ören på förpackningen som finansierar det här systemet. Varorna hade blivit billigare om vi fått städa mindre, säger Magnus Örnborg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS