Fick nej till mobilmast på Tjolöholms slott: ”Hade behövts”

Har du varit på Tjolöholm och klagat på dålig mobiltäckning? Du är inte ensam. Men företaget som ville sätta upp en mast fick nej av länsstyrelsen.
– Vi hade verkligen behövt en mobilmast, säger Patrik Olderius, vd på Tjolöholm.

ANNONS

Fler och fler besökare hittar till slottet sydväst om Kungsbacka centrum. Men på flera platser på Tjolöholms ägor är det svarta punkter – mobiltäckning saknas.

– År 2022 är det i det närmaste ett krav från folk att man ska ha fyra eller fem staplar på sin telefon, säger Patrik Olderius.

Besökare får dålig täckning

Enligt honom och andra anställda är mobiltäckningen dålig. Det drabbar framförallt besökare. Nyligen försökte ett företag få tillstånd att sätta upp en mobilmast på 16-20 meter i totalhöjd.

Det skulle vara en så kallad monopole där antennen skulle sticka upp alldeles ovanför trädtopparna för att synas så lite som möjligt.

ANNONS

Men länsstyrelsen säger nej. De anser att arbetet kommer att utföras inom ett område som är av riksintresse för kulturmiljövård. Placeringen bedöms därför som ”mycket olämplig”.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut: ”En anläggning likt den föreslagna är ett främmande inslag i den unika slottsanläggningen från sekelskiftet 1900.”

Skulle störa helheten

Mobilmasten skulle störa helhetsintrycket av slottet, anser länsstyrelsen.

Under tiden får besökare, och ibland även anställda, finna sig i att samtal inte kan kopplas fram och att det inte går att surfa.

– Vi som jobbar här ringer wifi-samtal. Men om vi kommer bort från det och utan uppkoppling, så har vi samma problem som många andra. Då är det väldigt dålig täckning eftersom vi inte har någon mast riktad hitåt, säger Patrik Olderius.

Fler och fler besökare

Han säger att flera operatörer nu lär bli mer intresserade av Tjolöholm eftersom antalet besökare stadigt växer.

– Det riskerar att bli en kapacitetsbrist när det är mycket folk här samtidigt. Tjolöholm är ett stort besöksmål och jag förstår att den mesta täckningen bör vara inne i Kungsbacka, men det borde vara bättre här än vad det är nu, säger Patrik Olderius.

LÄS MER:Metalbandet Sabaton gästar Tjolöholms slott: ”Blir pampigt”

LÄS MER:Festligt när bröderna Norén gästade: ”Musikernas musiker”

LÄS MER:Fullt i parken när det vankades film: ”Älskar utomhusbio”

ANNONS