Flera byggen i Kungsbacka blir billigare än beräknat – sparar miljoner

De flesta byggen brukar spräcka budgeten. I Kungsbacka är det tvärtom. Tre stora prestigeprojekt har blivit billigare än vad som var tänkt. Badhuset blev exempelvis 28 miljoner billigare än kalkylen.

ANNONS
|

När arenahallen nu ska byggas diskuteras prislappen ofta. Budgeten är satt till 550 miljoner kronor. Kommunfullmäktige har beslutat om att köra på det stora alternativet med kommersiella ytor i arenahallen. Den mindre varianten hade kostat 300 miljoner kronor.

Kommer att kosta 700 miljoner

Nej-sägare bland Moderaterna hävdar i debattartiklar att arenahallen kan kosta upp emot 700 miljoner kronor.

LÄS MER:Tunga C-profilen bryter partilinjen om arenan

– De siffrorna har aldrig diskuterats. Det är ju rena spekulationer, säger Fredrik Hansson, kommunalråd för Centern.

När summering görs kring andra byggen som kommunen blivit klara med, finns det inga röda siffror. Tvärtom. Flera stora projekt har blivit billigare än vad som först budgeterats.

Tre byggen billigare

Fjärås Bräckaskolan, Badhuset – och nu även parkeringshuset Linden. Det är exempel på byggen i Kungsbacka som blivit billigare än vad man hade kalkylerat med.

ANNONS

LÄS MER:Beslutet: Stora arena-alternativet byggs i Kungsbacka

– Vi har duktiga och drivna projektledare. Någon måste ta ansvar och driva frågorna och jag tycker det här bevisar att vi har väldigt kompetent personal, säger Fredrik Hansson.

Badhuset, vars utseende diskuterats flitigt, blev 28 miljoner kronor billigare än budget. Fjärås Bräckaskolan blev sex miljoner kronor billigare än beräknat.

Fredrik Hansson framför badhuset, som än så länge inte tar in så många gäster.
Fredrik Hansson framför badhuset, som än så länge inte tar in så många gäster. Bild: Tobias Sandblom

Även det nya parkeringshuset Linden blir billigare. Exakt hur mycket är inte klart än.

– Budgeten var satt till 300 miljoner kronor, så det finns lite marginal när vi redan nu kan säga att det blir billigare. Men det handlar om att räkna en sista gång.

LÄS MER:Kungsbacka vinner pris i både fulast och finast byggnad

Pålningen avgör mycket

Den kända Kungsbackaleran har en ganska stor betydelse i utfallet för vad ett projekt kan kosta.

– När pålningen är klar vet vi ofta vad det kommer att kosta. Gick det galet och blev alldeles för dyrt eller gick det bättre? Vi tar så klart geologiska prover, men det är först när man börjat påla som man vet om man hittar något oförutsett, säger Fredrik Hansson.

LÄS MER:Tunga moderaterna vill se billigare arena: ”Kan inte riskera pengarna”

Vad betyder det för kommunen att projekt blir billigare, mer än att det sparar pengar för skattebetalarna?

– Det innebär att vi behöver låna mindre pengar till investeringar även om vi gör bra resultat varje år. Jag hoppas detta kan öppna för fler investeringar, när vi ser att budgeten håller, säger Fredrik Hansson.

ANNONS

Maria Rosenberg, verksamhetschef för lokalförsörjning, pekar på ett antal punkter som gjorde att det nya parkeringshuset kommer att bli billigare.

– Det berodde på bra anbud. Att ha en bra konkurrens påverkar så klart. Sedan var det inte mycket tilläggsarbeten, säger Maria Rosenberg.

Maria Rosenberg, verksamhetschef för lokalförsörjning, påpekar att kommunens tjänstemän inte ”tar i” när de upprättar en budget. Hon konstaterar att man räknat rätt.
Maria Rosenberg, verksamhetschef för lokalförsörjning, påpekar att kommunens tjänstemän inte ”tar i” när de upprättar en budget. Hon konstaterar att man räknat rätt. Bild: Privat

LÄS MER:Titta in i den nya – efterlängtade – sporthallen: "Blir ett riktigt lyft"

Badhuset gällde inte lägsta pris. Men det blev ändå 28 miljoner kronor billigare.

– Det var ett komplext arbete där vi arbetade tillsammans med entreprenören. Pålningen gick bra också och vi behövde inte använda potten för oförutsedda utgifter.

Är det i någon del tur när man lyckas så här bra?

– Det vill jag inte säga. Vi gör beräkningar. Exempelvis att man ska påla 45 meter och då stämmer det. Det beror på bra förarbete. Vi är måna om att lägga en så realistisk budget som möjligt utifrån de uppgifter som finns framtagna i tidigt skede. Vi är medvetna om kommunens totala investeringsbehov gällande lokaler och att investeringsmedlen därför måste räcka till så många lokalbehov som möjligt, säger Maria Rosenberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS