Full fart när seniorer testade VR-tekniken: ”Helt ny verklighet”

En vandring i österrikiska alperna, sightseeing i New York och en tur på Venedigs kanaler. Med VR-glasögon kan man uppleva det mesta. Det fick medlemmarna i Seniornet Fyren i Kungsbacka erfara när de testade virtuell verklighet. ”Häftigt” och ”spännande” var några av kommentarerna.

ANNONS
|

Inne i ABF:s lokaler på Verkstadsgatan i Kungsbacka råder full aktivitet. Ett trettiotal seniorer sitter uppradade vid långborden med varsin laptop framför sig. Varje måndag samlas medlemmarna i föreningen Seniornet Fyren för att tillsammans lära sig mer om smarta telefoner, surfplattor och modern teknik. Isabelle Kristensen, som arbetar med digital kompetens och delaktighet i Kungsbacka kommun, är på plats och informerar om den nya teknikens möjligheter och instruerar deltagarna.

”Det finns egentligen inga begränsningar”

– Det här öppnar upp för någonting helt nytt, en helt ny verklighet. Det är fantastiskt att kunna kliva in i en verklighet som man aldrig har upplevt tidigare, säger Leif Fjellstedt som är föreningens kassör och som i dag provar VR-glasögon för första gången.

ANNONS

Han har just testat ett gymnastikprogram och har därefter tagit en avstickare till Paris. Han är minst sagt entusiastisk över möjligheterna som den nya tekniken innebär.

– Det finns ju egentligen inga begränsningar för vad man kan uppleva med virtuell verklighet. Nu ger det visuellt intryck men i takt med att tekniken utvecklas så kommer upplevelsen också bli större, om fatta även lukt och känsel, säger Leif som skulle vilja prova på en dykning bland koraller eller en resa i rymden.

En bit ifrån sitter Ulf Herrströmer och Bo Ljunggren med VR-headset för ögonen. Bo är på en vandring i alperna och Ulf kryssar sig fram på Venedigs kanaler.

Rekommenderar andra att prova

– Det här är en helt ny upplevelse, säger de i nästan en mun.

– De här kan man ju låna på biblioteket. Det här vill jag testa igen, säger Ulf.

Isabelle Kristensen hjälper de deltagare som vill prova.

– Vad vill du se, frågar hon Ulla-Kerstin Wingbro.

– Gärna New York, där har jag varit två gånger tidigare så det kan vara roligt att uppleva staden igen, säger Ulla-Kerstin och får hjälp på med VR-headsetet.

– Det är ju fantastiskt att inte behöva resa någonstans för att uppleva nya platser, säger hon, och vänder sig om för att få en skymt av Frihetsgudinnan.

ANNONS

”Vad tyckte du” frågar Isabelle Kristensen när Ulla-Kerstin är klar.

”Häftig och rolig upplevelse”

– Jag vet inte riktigt, jag blev lite yr faktiskt, men det var ändå spännande och roligt så klart.

Isabelle Kristensen förklarar att det kan bero på inställningarna och att man får torka av skärmen emellanåt för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt.

– Det finns mycket annat man kan uppleva med VR-glasögon. Det finns ju olika appar och program. Det kan också vara hälsofrämjande med VR eftersom man även kan träna med hjälp av tekniken, säger Isabelle och hjälper Elisabeth Rytorp med inställningen till en rundvandring i Paris.

– Det känns verkligt. Oj, nu tar jag hissen upp i Eiffeltornet. Det är en hisnande känsla och det är ju ett tecken på att det känns nästan som på riktigt.

Efteråt är hon nöjd med upplevelsen.

– Det var en häftig och rolig upplevelse, någonting helt nytt. Jag kan verkligen rekommendera andra att testa VR-glasögon.

LÄS MER:Berättelser om gamla Kungsbacka drog fullt hus

LÄS MER:Region Halland inför digitala möten med läkare – Kungsbacka först ut

LÄS MER:Ensamma äldre har fått eget telefonnummer – effekt av pandemin

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS