Fyndet som ritade om Kungsbackas historia – hyllas med skylt

När Varlaplatån skulle byggas hittade arkeologerna lämningarna av en kungsgård från vikingatiden. Fyndet var ett genombrott som över en natt skrev om Kungsbackas äldsta historia.
– Här bodde någon med både pengar och makt, ett tidigt handelscentrum, berättar Birgitta Tingdal från Tölö Gille, som avtäckt en informationsskylt på platsen.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Varlaplatån byggdes ut i slutet av 90-talet och det var i samband med bygget som arkeologerna hittade lämningarna av den gamla kungsgården. Det handlade om stolphål efter en större hallbyggnad och lämningar av flera omkringliggande byggnader. I marken hittades också metall, keramik och mynt som präglats under de första åren av 1000-talet.

Fynden på platån fick stor uppmärksamhet, inte minst för att de kullkastade tidigare uppfattningar om Kungsbackas äldsta historia, berättar Birgitta Tingdal från Tölö Gille, som ligger bakom uppsättningen av skylten.

– Det enda vi vet om den här tidigaste perioden kommer från de här fynden, det finns inga skriftliga källor från den här tiden, före att Kungsbacka blev stad, säger hon.

ANNONS

Tidigt maktcentrum

Men att det funnits någon form av tidig bosättning längs Kungsbackaån är något som arkeologiska experter anat. När kungsgården på Varlaplatån upptäcktes bekräftades bilden av ett tidigt maktcentrum runt 1000-talet.

– Här har bott någon som haft både pengar och inflytande, någon slags hövding eller storman. Området kring gården har varit både ett handelscentrum och ett centrum för religiös och politisk makt, säger Birgitta Tingdal.

Bland annat hittades under utgrävningarna matrester av fisk som inte förekommer i Sverige utan som måste ha importerats. Andra lämningar, till exempel keramik och metaller, bekräftade bilden av att gården haft kontakter ända nere på kontinenten och att den beboddes av en välbärgad och välmående familj på Varlaplatån.

– På den tiden fungerade det här området sannolikt som ett betydande handelscentrum längs Kungsbackaån, säger Birgitta Tingdal.

Kyrka strax intill

Bara några år efter att kungsgården upptäcktes gjordes nästa arkeologiska storfynd i området. När Tölö Tvärled skulle byggas en knapp kilometer öster om Varlaplatån hittades lämningar efter en stavkyrka. Det är den allra tidigaste byggnadsformen för kyrkor, från tiden kring att Sverige gick från asatro till kristendom.

– Även det fyndet ritade om bilden av det tidiga Kungsbackas tidiga historia och bekräftade vad arkeologerna bara kunnat ana. Vi från gillet har redan tidigare satt en liknande informationsskylt på Tölö-sidan. Nu får de här två skyltarna berätta om den allra äldsta historien i Kungsbacka, säger Birgitta Tingdal.

ANNONS

Norge var fienden

Det har tidigare spekulerats i att de båda bosättningarna på var sin sida Kungsbackaån kanske bebotts av bittra fiender, som ilsket blängt på varandra från höjderna över ån.

– Det kan vi inte veta någonting om. Men från 800-talet och framåt så är detta den nordligaste delen av det danska riket, i gränslandet mot Norge, som var den stora fienden, så jag tror inte att några var fiender på det sättet härnere, säger Birgitta Tingdal.

Tidig historia

Länge ansågs 1300-talet vara en startpunkt för Kungsbacka som både stad och handelsplats. Men de historiskt intresserade medlemmarna i Tölö Gille är kritiska till kommunens behandling av sin egna historia. På Kungsbacka kommuns hemsida är informationen både knapphändig och svår att hitta, menar de.

– Den danska tiden behöver lyftas fram och bli mer känd. Varför inte köra turistresor, rundturer, och berätta om fynden från kungsgårdarna i Varla, via det som blev handelsplatsen vid torget, fornlämningarna av 1300-talsborgen i Hunehals och ända ner till Äskhults by, som markerar slutet på den danska tiden. Det vore väl ett tips för alla turistansvariga, säger Birgitta Tingdal.

LÄS MER:Tusenåriga fornminnen förstörs i naturreservaten: ”Finns en okunskap”

LÄS MER:Utgrävningen av Hunehals kan bli den sista: ”Svårt få fram mer pengar”

LÄS MER:Arkeologernas oväntade upptäckt: ”Vi går dit fynden leder oss”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS