Grannarna överklagade förgäves – snart är Plymouthbrödernas ”kyrka” i Särö klar

I flera år stred Plymouthbröderna för en samlingslokal i Särö. Grannarna överklagade så långt det gick, men förgäves.
– I sommar kommer den bli färdig, säger Rolf Skinner.

ANNONS
|

Längs med Gamla Särövägen håller nu Plymouthbrödernas lokal på att färdigställas. På utsidan är den diskret, och påminner snarare om en lagerlokal än en religiös byggnad. Bara de grå skifferplattorna avslöjar att det är något mer än ett förråd som håller på att uppföras. Rolf Skinner säger att det är av ekonomiska skäl.

Utan Jesussymboler

– Vi kan inte bre på, det är helt enkelt gåvor som finansierar bygget. Det hade varit fint med en fasad i cortenplåt, som byggnaden bredvid har, men så kan vi inte göra med pengarna vi fått, säger han.

Han är medlem i församlingen och i grannbyggnaden han nämner ligger hans företag, som säljer badkar. Plymouthbrödernas samlingslokaler, som traditionellt inte kallas kyrkor, brukar vara diskreta till utseendet och helt sakna religiösa symboler som kors och Jesussymboler. På församlingens internationella hemsida står det att tonvikten i stället ligger på den moraliska och andliga tillämpningen av korset i hjärtat och livet. Nybygget i Särö är på 240 kvadratmeter, men nästan hälften av dem är ekonomiutrymmen.

ANNONS

”Mer bokstavstrogna och strikta”

Plymouthbröderna har i olika medier tidigare pekats ut som en sluten religiös sekt med hårda levnadsregler. Medlemmarna får till exempel inte rösta eller kandidera i politiska val, inte ta en livförsäkring och inte äta tillsammans med icke-medlemmar. Rolf Skinner har dock tidigare sagt till Kungsbacka-Posten att samfundet inte är någon sekt.

– En sekt har tidigare innefattat alla som frångått Svenska kyrkan, och det är ju väldigt många. Men den benämningen gäller ju inte längre på en sekt och vi är ingen sekt, sa han då.

– Vi är en frikyrklig församling med protestantisk grundtro. Kanske ses vi som mer bokstavstrogna och strikta än andra församlingar.

Över 100 Plymouthbröder i trakten

Rolf Skinner bekräftar att det finns många fördomar mot församlingen, men han säger att samlingslokalen ska användas som en vanlig kyrka.

– Vi kommer bara ha gudstjänster och bönemöten där, och bibelläsningar. Vi kommer ta emot gäster, men främst är det vi som bor i närheten som kommer använda lokalen.

LÄS MER:Sergio fick vänta i ett år för att få bygga – ett växthus

Det finns ungefär 400 000 Plymouthbröder i världen, endast 450 av dem bor i Sverige. Rolf Skinner säger att drygt 100 personer kommer nyttja samlingslokalen i Särö.

– Men alla bor inte i Särö, många bor runt omkring, i kommunen och även i Göteborg.

ANNONS

I sommar ska lokalen invigas, det är inte bråttom eftersom man fortfarande inte får anordna några större sammankomster på grund av pandemin. Men Rolf Skinner gläds åt att få flytta in och han håller dörrarna öppna för besökare.

– Vi har ingenting att dölja, du är välkommen att titta in när det är färdigt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS