Arkivbild
Arkivbild Bild: Jacob Humlén

Grannländerna stoppar vaccineringen – Halland fortsätter

Norge och Danmark har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin, precis som fem andra länder i Europa. Men i Halland fortsätter man som planerat.

ANNONS
|

Under torsdagen meddelade ansvariga i Danmark och Norge att man valt att pausa att vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Anledningen är att några av de som vaccinerats fått blodpropp, och man vill nu utreda sambandet innan fler vaccineras.

Fem andra länder, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Österrike, stoppade tidigare i veckan användandet av en viss batch vaccin av samma anledning. Doser från den batchen har även levererats till Halland.

Region Halland skickade därför ut ett pressmeddelande, där de berättar att de kommer fortsätta med vaccineringen som planerat.

– Vi följer detta noga och har haft kontakt med Läkemedelsverket. Utifrån de besked vi fått fortsätter vi den pågående vaccinationen med vaccinet från Astra, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland, i pressmeddelandet.

ANNONS

Enligt regionen har Läkemedelsverket tittat på datan, och menar att det inte är fler som fått blodpropp än vad som är normalt för allmänheten. Det finns alltså inget som just nu tyder på att det är vaccinet som orsakat blodpropparna.

Läkemedelsverket ser heller ingen anledning att avbryta vaccinationen, skriver Region Halland i pressmeddelandet.

– Det är bra att misstänkta biverkningar rapporteras och utreds. När det gäller alla nya läkemedel ska vi vara frikostiga med att rapportera biverkningar och vi har rutiner för det i vården. Det är viktigt att vi på detta sätt är med och bidrar till övervakningen av dessa nya vacciner, säger Anders Åkvist, regional chefsläkare.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungsbackaposten.se

ANNONS