Hjälp polisen lösa mysteriet – känner du igen kläderna?

Här är kläderna som tillhör mannen som fiskades upp i havet utanför Kungsbacka. Polisen gör allt för att fastställa hans identitet och hoppas nu på allmänhetens hjälp.
– Framförallt för de anhöriga är det viktigt att få ett avslut, säger Cecilia Bergsten, chef för polisens rotel för grova brott.

ANNONS
|

Den 18 juni hittades kroppen i havet utanför Lerkil, i närheten av Kungens fyr. Det var en kräftfiskare som fick kroppen i sin trål.

– Vi fiskade som vanligt och skulle ta upp nätet efter några timmar. När vi skulle tömma havskräftorna ner i vår binge, så upptäckte vi först en arm. Sen såg vi att det var en man som låg där, sa fiskaren Lukas Bergman.

Negativt svar från flera länder

Sedan dess har polisen försökt fastslå vem det är som fiskades upp från Kattegatts botten. Det polisen har att gå på är delvis mannens kläder, bland annat en tröja av märket Lacoste och svarta jeans av märket Pepe.

ANNONS
Cecilia Bergsten på polisen utreder den upptrålade mannens identitet.
Cecilia Bergsten på polisen utreder den upptrålade mannens identitet. Bild: Tobias Sandblom

– Vi kämpar för att fastställa identiteten. Mannens dna har skickats ut. Först till närliggande kustländer, sedan vidare ut i Europa. Vi har fått svar från ett stort antal länder, alla negativa, säger Cecilia Bergsten.

Hon fortsätter:

– Först kollar vi i våra centrala register, då kontrollerar vi på detaljnivå. Om något stämmer där, så går vi vidare på dna.

Svårt att pricka ålder

Mannens ålder är inte heller fastställd. Personer som legat i vattnet en tid är extra svåra att åldersbestämma.

– Det är svårt att pricka ålder. Just nu pågår en särskild rättsodontologisk utredning. Det kan förhoppningsvis ge oss ett åldersintervall och kanske även ett geografiskt ursprung.

Hur länge har han legat i vattnet?

– Vi har forskat via SMHI:s stora datorer. Det går inte att få något entydigt svar eftersom det är så oerhört många parametrar som spelar in. Det handlar om strömförhållanden och en massa annat.

Cecilia Bergsten säger att det pågår en parallell utredning om hur länge kroppen legat i vattnet. Det sker på Rättsmedicinalverket.

Kollar efter havstulpan

– Där analyseras påväxten av havstulpan. På så sätt kan man få fram ungefär hur länge kroppen legat i vattnet. En gissning mellan tummen och pekfingret är att den har legat där i veckor, men mer än så kommer vi inte nu.

ANNONS

Misstänker ni brott?

– Till en början inledde vi en förundersökning gällande mord. Men det är för att kunna starta en utredning och få dit kriminaltekniker. Nu har kroppen undersökts och det finns inget som tyder på att personen har blivit mördad.

Har ni skissat upp mannens utseende?

– Jag vet inte om det är möjligt. Först ska vi uttömma alla andra möjligheter att få fram hans identitet. Vi kontrollerar alla nationella register.

Kollar ni även stora passagerarfärjor?

– Det går oerhört många färjor och vi vet inte när han försvann. Om någon hoppar från en färja, så får vi reda på det direkt. Men annars är det väldigt svårt.

Hur viktigt är det för er att få reda på identiteten?

– Jätteviktigt. Vi vill så klart alltid få fram ett svar. Men framförallt är det viktigt för de anhöriga att få ett avslut, säger Cecilia Bergsten.

I faktarutan nedanför framgår vilka kläder som mannen hade på sig när han hittades. Polisen uppmanar alla som känner till något om detta, eller som känner igen kläderna, att ringa 114 14 eller lämna tips via polisens hemsida.

Här är mannens kläder

• Tröjan är av märket Lacoste, storlek US small.

• Svarta jeans av märket Pepe, modell Holly, okänd storlek.

• Vita sockar, Calvin Klein.

• Brunt läderbälte av märket Tommy Hilfiger.

• Svarta kalsonger, Calvin Klein.

• Vita sneakers av märket USPA, vänsterskon storlek 43 och högerskon storlek 42.

Den som har en uppfattning om vem personen kan vara, uppmanas att ringa polisen på 114 14 eller lämna tips via polisens hemsida.

LÄS MER:Lukas fiskade upp en död man ur havet

LÄS MER:Kräftfiskare trålade upp död person utanför Lerkil

LÄS MER:Kvinna från Kungsbacka åtalas för knivmord

ANNONS