Hon vill rädda elefanterna – arrangerar gala för att betala tjuvjaktsvakter

Lena Brorsson Almingers engagemang för utrotningshotade elefanter är ihärdigt. För femte året i rad arrangerar hon en gala där alla intäkter går till att rädda djuren från tjuvjakt.
– Jag tror inte på revolutioner, jag tror att konserter är bättre.

ANNONS
|

Anledningen till att Älvsåkersbon Lena Brorsson Alminger brinner så för just elefanterna är att frågan är större än de redan stora djuren.

– Om elefanterna utrotas påverkas hela ekosystemet. Från skogarna ner till minsta blad.

55 elefanter skjuts varje dag

Hon ser hotet som allvarligt.

– Det är ett urtidsdjur som håller på att utrotas på bara några decennier. 55 elefanter skjuts varje dag. Man är ute efter betarna, elfenben anses fortfarande fint i vissa kulturer. Sedan görs det paraplyställ av deras fötter och blodspärlor av deras blod.

Blodspärlor är enligt Världsnaturfonden WWF smycken gjorda av polerad elefanthud, flådd medan djuret fortfarande är i liv, röda av färskt blod. Kina har varit en viktig marknad, men sedan några år är importen av elfenben förbjuden. Problemet har dock inte försvunnit. Lena är frustrerad.

ANNONS

Smuggling förekommer

– Då smugglas det in istället. Jag önskar alla slutade köpa dessa varor. Varje människas handling är viktig. Men jag tror inte på revolutioner, jag tror att konserter är bättre.

Hon brukar därför ställa till med en gala varje år, för att dra in pengar till arbetet med att rädda de utrotningshotade djuren. I år ska Elephant Aid ske 22 maj, hos Karin i kvarnen i Alafors, Anneberg.

– Jag ska föreläsa om elefanter, poetiskt och berörande, säger Lena som är journalist och författare.

Pengarna går till parkvakter

Hon har även i år engagerat musiker som engagerar sig i miljörörelsen. I år är det artisten Gaeya som ställer upp och spelar. Hon är från Sverige, men jobbar en del i England och driver hållbarhetspodden med det fyndiga namnet TellUs.

Pengarna går till Wildhood Foundation, som värnar om utrotningshotade djur i allmänhet. Intäkterna från Elephand Aid i Anneberg kommer dock öronmärkas för att betala parkvakter som hjälper till att stoppa tjuvjakt av elefanter.

Fler bryr sig om katter

Lena Brorsson Alminger hoppas att folk inser att de utrotningshotade djuren som lever långt borta från Kungsbacka även rör oss, och påverkar oss alla.

– Jag har även organiserat Cat Aid, vilket är enklare eftersom folk bryr sig om katter. Men om folk förstod hur viktiga elefanterna är för mångfalden så hade de inte varit hotade, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Hundklubbens stöttning till Ukraina – en hel dag till de drabbade: ”Har fällts många tårar”

LÄS MER:Snart firar vårdhunden Tosca ett år på jobbet

LÄS MER:Lenas utställning lyfter fram klassiska Kungsbackaprofiler

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS