Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Kommunens lösning: Så ska de rekrytera fler brandmän

Det råder brist på deltidsbrandmän i Kungsbacka kommun. Men för att lösa problematiken har ett projekt med inspiration från bland annat Nordmaling sjösatts. Nu ska de som är anställda inom kommunen kunna kombinera sin tjänst med att vara deltidsbrandman.
– I praktiken har man kvar sin anställning i kommunen och sedan är man beredd på utryckning, säger Ulrica Furby.

ANNONS
|

Kungsbacka-Posten har tidigare rapporterat om bristen på deltidsbrandmän, som också kallas Rib, räddningstjänstpersonal i beredskap.

En orsak till bristen är de fysiska krav som ställs, och det är samma krav för en heltidare som deltidare. Man måste bland annat kunna lyfta 30 kilo i bänkpress 35 gånger.

– Just nu gör vi en översyn kring om vi ställer rätt krav och det är inte säkert att vi gör det. Det är rätt att vi ska ställa höga krav, men är de helt relevanta? Sa Lars Klevensparr, högsta chefen för räddningstjänsten Storgöteborg, då.

LÄS MER:Därför ryker det från nya p-huset

Kommunens lösning: Kombinerad anställning

Men Kungsbacka kommun kan ha hittat en lösning på problemet. För två år sedan la de fram ett förslag om en så kallad kombinationsanställning, det vill säga att man dels är anställd på kommunen och dels som deltidsbrandman. Det var kommunalrådet Eva Borg (S) som lade fram förslaget.

ANNONS

– Jag sitter också i Räddningstjänsten Storgöteborgs förbundsstyrelse, där Kungsbacka är en utav sex medlemskommuner. Jag hade hört att det var svårt att rekrytera deltidsbrandmän, säger hon och fortsätter:

– Och Kungsbacka kommun, som är en så stor arbetsgivare, borde på något sätt vara ett gott föredöme och möjliggöra att fler kan jobba som deltidsbrandmän. Sedan kom vi med ett förslag och gjorde en utredning och den har resulterat i en intern informationskampanj.

LÄS MER:Brandmännens oro – kanske inte hinner fram i tid: ”Sämre skydd för invånarna”

Det är Ulrica Furby som har genomfört utredningen och hon berättar att räddningstjänsten är mitt uppe i deras uttagning, där de bland annat genomför de tuffa fysiska anställningstesterna. Därför är det svårt att i nuläget veta vad den här kampanjen har fått för genomslag.

– I praktiken har man kvar sin anställning i kommunen och sedan är man deltidsbrandman och är beredd för räddningsuppdrag vid utryckning, någon vecka per månad, säger hon.

Har smygkikat på andra kommuner

En annan faktor som spelar in, för en deltidsbrandman, är inställelsetiden. Det betyder att man måste infinna sig på sin station i Frillesås eller Kungsbacka inom fem eller sju minuter när larmet går.

– Detta för att sedan byta om och rycka ut. Den här typen av kombinationsanställning fungerar på andra ställen i Sverige, som till exempel Jönköping och Nordmaling, säger Eva Borg (S).

ANNONS

I Nordmaling finns kombinationen deltidsbrandman och undersköterska. Vid brand går då ett larm inne på kommunens bemanningscentral, och i samma stund som undersköterskan rycker ut börjar centralen leta efter en ersättare.

– Den här typen av uppdrag kan vara en utmaning när man till exempel jobbar inom skola. Man kan inte bara springa i väg och lämna en klass. Men vi ser positivt på om vi kan bistå räddningstjänsten och att personal kan kombinera en anställning i kommunen med deltidsbrandmannauppdrag, säger Ulrica Furby.

LÄS MER:Sergio fick vänta i ett år för att få bygga – ett växthus

Hade kampanj i sociala medier

Vid vårens rekrytering av deltidsbrandmän har även kommunen hjälpt till med en kampanj i sociala medier.

– När vi började uppmana till att fler kommunanställda skulle söka, då kunde vi lika gärna påtala behovet i andra kanaler, säger Furby.

Och kommunalrådet Eva Borg vill att fler kommuner som ingår i Räddningstjänsten Storgöteborg efterlyser deltidsbrandmän.

– Jag tycker det är bra om kommunen kan bidra till att det blir fler brandmän. Och jag vill även att de andra kommunerna som är med i förbundet gör samma sak. Alla tjänar på att vi har tillräckligt med personal på stationerna, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS