Körde med 4,23 promille – slipper fängelse

Domen har fallit för den kvinna som körde berusad genom en rondell i centrala Kungsbacka i somras. Trots att hon hade hela 4,23 promille slipper hon fängelse. Hon döms i stället till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

ANNONS
|

Vid lunchtid en augustifredag förra året kolliderade en bilist med en lyktstolpe utanför Aranäsgymnasiet och fick stopp.

Då hade den kvinnliga föraren, som är i 40-årsåldern, kört ungefär en mil, från de västra delarna av kommunen, mot centrum.

Fick en blackout

På vägen hade hon enligt vittnen kört vingligt, över på motsatt körbana, fortsatt genom en rondell, in i en annan bilist, krockat med vägskyltar och staket, samt krockat med en parkerad bild.

Kvinnan erkänner, men säger att hon fått en blackout och inte minns vad som hände efter att hon kom fram till rondellen.

När polisen anlände till platsen togs ett blodprov. Resultatet var förbryllande. Det visade sig att föraren hade en alkoholhalt på 4,23 promille i blodet.

ANNONS

LÄS MER:Kamelmannen frias från sjöfylleri – döms för att ha hotat sin familj

Risk att dö av alkoholförgiftning

Över 1,0 promille räknas som grovt rattfylleri, och då sluddrar en normalkonsument. Vid 2,0 promille börjar det bli svårt att gå upprätt. En person som har 3,0 promille gränsar till medvetslöshet, och vid 4,0 promille är det normalt att vara medvetslös. Vid så stora intag finns också risk för dödlig alkoholförgiftning.

Enligt kvinnan själv hade hon druckit en del kvällen innan, och ytterligare några glas samma dag som hon sedan satte sig bakom ratten.

LÄS MER:Mer alkohol beslagtogs i Halland förra året

Ännu ett grovt rattfylleri

Några månader senare stannades kvinnan än en gång i Kungsbacka. Då hade hon kört bil med 1,04 promille, vilket även det innebär grovt rattfylleri. Även den gången hade hon druckit kvällen innan, två och en halv flaska vin.

Grovt rattfylleri är ett brott som ska leda till fängelse om inte särskilda skäl motsäger det. Rätten bedömer att brottens straffvärde motsvarar fyra månaders fängelse.

Lämplig för tolvstegsbehandling

Kvinnan förekommer inte i belastningsregistret. Enligt frivården lever hon under ordnade förhållanden, men i samband med en kris i början av 2021 började hon dricka för mycket.

Frivården anser att hon är lämplig att genomgå en tolvstegsbehandling, för att komma till rätta med sitt alkoholmissbruk. Därför döms hon av Varbergs tingsrätt till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan i form av vård på ett behandlingshem.

ANNONS

LÄS MER:Våldsam man höll kvar kvinna i en bil

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS