”Det är bara tack vare våra lojala och fina gäster vi står kvar idag”, säger Pernilla Acar Boström på restaurang Ester, en av flera krögare som skulle välkomna ett mer aktivt stöd från kommunen.
”Det är bara tack vare våra lojala och fina gäster vi står kvar idag”, säger Pernilla Acar Boström på restaurang Ester, en av flera krögare som skulle välkomna ett mer aktivt stöd från kommunen. Bild: Mats H Ljungqvist

Krögare vill se mer aktivt stöd från kommunen – ”Är tyvärr inte i framkant”

Efter ett år med restriktioner är det ekonomiskt tufft för många krögare. Nu vädjar de om hjälp från kommunen, och de tar Göteborg som exempel, som helt skrotar alla avgifter för tillstånd och tillsyn.
– Kan Kungsbacka inte göra likadant, säger Pernilla Acar Boström på restaurang Ester.

ANNONS

Ett år in i pandemin är det många Kungsbackakrögare som kämpar för att överleva ekonomiskt. Flera av de större krogarna har gått ner på minimibemanning och inte sällan är det ägarna själva som både skjuter in pengar, men också kliver in och jobbar.

Att situationen är ansträngd bekräftas av flera krögare som Kungsbacka-Posten talat med. Och det finns en utbredd uppfattning att kommunen kan göra mer för att hålla branschen över ytan.

Pernilla Acar Boström driver tillsammans med sin man Aziz både restaurang Ester, Kings Hill och Bar Vinci i centrala Kungsbacka.

De gick tidigt ut och ställde om för att anpassa verksamheten till den rådande pandemin. Bland annat satsade de hårt på take away, men de såg också över både bemanning och öppettider. En tuff tid, bekräftar Pernilla, som är en av alla krögare som vill se mer aktiv hjälp från stadshuset och politikerna. Hon har flera exempel på kommuner som varit betydligt mer aktiva med att stötta krögarna.

ANNONS

– I Varberg var kommunen tidigt ute med att slopa vissa avgifter, i Göteborg beslutade man nyligen att skrota serveringsavgifter och tillsynsavgifter för serveringsställena. Kan Kungsbacka inte göra likadant, säger hon till Kungsbacka-Posten.

I restaurangbranschen är det många som sneglar på vad som sker i andra delar av landet. Och det är inte bara slopade avgifter som lyfts fram. I Sverige finns kommuner som låter gymnasieelever få en matcheck för att hämta ut skollunchen på privata näringsställen. I Varberg fick kommunanställda en julklapp – ett belopp att äta för på restauranger i stadskärnan. Tanken är att hålla branschen under armarna genom en svår tid.

– Vi lyfte detta redan förra året, men utan att få svar. Tyvärr är vår kommun inte i framkant med sådana här saker. Initiativen får ofta i stället komma från oss krögare, det är synd. Vi som står kvar ett år efter pandemin, det har inte precis blivit lättare. Det är bara tack vare våra lojala och fina gäster som vi finns kvar, säger Pernilla Acar Boström.

Att slopade avgifter skulle vara en stor hjälp att hålla verksamheten flytande, bekräftas av flera Kungsbackakrögare. Joakim Thorbing på Rum 35 menar att det skulle betyda ”hur mycket som helst”.

ANNONS

– Det är klart att det hade hjälpt oss, det är en kostnad mindre som hade varit väldigt betydelsefull att slippa, säger han.

Också Daniel Vanpalo, krögare bakom Grevens Gastro och restaurang Bellis, skulle välkomna en mer proaktiv kommun när det gäller stöd till krogarna.

– Slopade avgifter hade betytt otroligt mycket för oss. Det hade visat en helt annan vilja att hjälpa till från kommunens sida. Tyvärr är Kungsbacka sällan först med sådant här, de vill gärna kolla hur det fungerar på andra ställen först, säger han.

I dagsläget har Kungsbacka skjutit på avgifter som normalt betalas av krögarna under våren. De kan nu betalas in i slutet av sommaren. Men mer än så planeras inte.

– Vi har redan infört en del lättnader, bland annat kring regler och avgifter för uteserveringar. Men det är staten som infört restriktionerna, då borde det också vara staten som tar ansvar för stödsystemet, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

Kan ni politiker göra mer för att stötta krögarna?

– Det är klart vi diskuterar, men vi har inget ärende förberett. Det är lätt att plocka politiska pluspoäng på att slopa avgifter – men får man egentligen stötta en hel bransch på det sättet? I så fall är det bättre att försöka stödja de enskilda krögare som kanske hamnar i svårigheter, säger Lisa Andersson.

ANNONS

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS