Stina Björk på Gårdsbageriet Idala är en av få Kungsbackaföretagare som hittat EU-bidragen och Leaderpengarna ”Jag tror att många inte vet att dessa pengarna finns”, säger hon
Stina Björk på Gårdsbageriet Idala är en av få Kungsbackaföretagare som hittat EU-bidragen och Leaderpengarna ”Jag tror att många inte vet att dessa pengarna finns”, säger hon Bild: Mats H Ljungqvist

Kungsbacka förlorare i kampen om EU-pengarna: ”Jag tror inte de vet vad som finns”

När de regionala EU-stöden till landsbygden delas ut hör Kungsbacka till förlorarna. Hallands näst största kommun kvitterar ut lika mycket stöd som lilla Laholm och bara en fjärdedel av vad grannkommunen Varberg hämtar hem.
– Jag tror inte de vet att det här stödet finns, säger Stina Björk på Gårdsbageriet Idala, som fått 200 000 kronor i stöd för att expandera och bygga ut.

ANNONS
|

De kallas Leader-pengar, och är ett särskilt EU-stöd för att starta livskraftiga företag och dra nya arbetstillfällen till landsbygden. I Halland har organisationen LLUH, Lokalt Ledd Utveckling i Halland, med säte i Hylte, tagit över fördelningen av det särskilda EU-stödet i regionen.

Men en genomgång av bidragen visar att det finns en slagsida i hur pengarna delas ut. Under åren 2014 till 2020 fördelades dryga 65 miljoner över Halland i olika regionala projekt. Men på kommunnivå har Kungsbacka, Hallands näst största kommun, kvitterat ut bara 2,3 miljoner. Det kan jämföras med grannkommunen Varberg, som fått 11,4 miljoner till olika satsningar, eller lilla Hylte, som fått 11,2 miljoner under samma period. Pengar som ska hålla landsbygden under armarna och motverka avfolkning och utflyttning.

ANNONS

Får klart mindre

Att snedfördelningen finns bekräftas av Marion Eckardt, verksamhetsledare på LLUH.

– Kungsbacka får klart mindre, och vi har känt av detta ett tag. Det kan finnas många förklaringar till det. En kan vara att Kungsbackas näringslivskontor är relativt litet och kommunen har ju en helt annan problematik att jobba med, som handlar mer om förtätning. Den upptar nog både politiker och tjänstemän mer än landsbygden, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Att Varberg är så mycket bättre på att kvittera ut EU-stöd förklarar Eckardt med att kommunen ”har en superkompetent vidareförmedlare av landbygdsstödet”.

LÄS MER:Då kommer avgörandet om Onsalavägen

– Hon är helt enkelt väldigt duktig på att jobba med de här ansökningarna, säger Marion Eckardt.

Samtidigt, pengarna ska väl fördelas rimligt rättvist över Halland. Vad kan Kungsbacka göra för att få mer av EU-kakan?

– Hade jag en generell lösning så hade jag använt den. Men på längre sikt behöver vi bli bättre på att komma ut till kommunerna och berätta att vi finns och vad vi gör, säger Marion Eckardt.

Många olika projekt

Och buketten med EU-stöd till Halländsk landsbygd är stor och spretig. Där finns allt från ungdomar som fått 25 000 kronor för att bygga upp en You Tube-kanal med ”häftiga stunts och trix”, till stöd åt krabbfiskebryggor i Varberg eller elektriska laddstationer åt Lygnern-båten Isa.

ANNONS

LÄS MER:Nicholas odlar sitt eget vin – i en sluttning vid Lygnern

Stina Björk driver Gårdsbageriet i Idala. Hon beviljades nyligen 200 000 kronor i Leader-stöd för att utveckla verksamheten, bland annat med fler sittplatser på det populära besöksmålet. Som med alla Leader-bidrag finns ett krav på en motprestation – Stina förväntas lägga lika mycket pengar själv, eller bidra med oavlönat arbete för samma summa i samband med utbyggnaden.

LÄS MER:Dennis fiskade upp granaten i ån: ”Den har inte exploderat”

Men erfarenheterna är positiva.

– Visst har det varit mycket papper att fylla i, och ibland har det varit kort varsel med att lämna in ansökningarna. Men jag har fått väldigt god hjälp av folket på Leader-kontoret i Hylte. Det har fungerat väldigt bra, säger hon.

Varför är Kungsbacka så dåliga på att kvittera ut landsbygdsstöd?

– Jag tror att många inte vet om att det finns. Det är mycket pappersjobb, allt ska dokumenteras och redovisas, både före och efter ansökningen. Sedan tror jag att Kungsbacka är en kommun som har det lite bättre ställt. Då får man inte den sammanhållningen som finns i de södra delarna av Halland. Där är de nog tvungna att hålla ihop och samarbeta på ett annat sätt. Kungsbacka, vi ligger nog lite för nära storstaden, säger Stina Björk.

Leader-pengar från EU

Pengarna kommer från EU:s olika stödfonder för regional utveckling och hanteras bland annat via Jordbruksverket.

Föreningen Lokalt Ledd utveckling i Halland är ett samarbete mellan regionen, företag, föreningar och ideella krafter i länet. Det är LLUH som hanterar och sköter bidragsansökningarna för att få del av Leader-pengarna. I styrelsen finns representanter, politiker från kommunerna och från Region Halland.

Mellan 2014 och 2020 har sammanlagt 84 projekt beviljats stöd. 41 av dem pågår fortfarande.

I Kungsbacka har bland annat Hemesterbussen och Åsa Kustpromenad finansierats av Leader-pengar, tillsammans med en Volleyboll-cup för unga och en satsning på ponny-agility på ridskolan i Fjärås.

Den som fått Leader-bidrag förväntas sätta upp en särskild på verksamheten, för att visa att EU varit med och stöttat ekonomiskt.

ANNONS