Bättre ekonomi ger bättre förutsättningar för en hälsosam livsstil, enligt professor Bo Burström.
Bättre ekonomi ger bättre förutsättningar för en hälsosam livsstil, enligt professor Bo Burström. Bild: Mats H Ljungqvist

Kungsbackas män lever tredje längst i landet

Männen i Kungsbacka lever i snitt tills de är drygt 83 år, det är tredje längst i hela landet, visar siffror som DN har tagit fram. Kvinnorna däremot, hamnar först på plats tretton i Sverige.

ANNONS
|

Männen i Kungsbacka verkar göra något rätt, de lever nämligen tredje längst i hela landet och når i snitt en ålder på 83,32 år. Av Sveriges 290 kommuner är det bara Danderyd och Lomma som har en högre medellivslängd bland män.

Skillnaderna i medellivslängd och hälsa kopplas i stor utsträckning till socioekonomiska faktorer, därför är det inte direkt någon överraskning att kommuner med hög medelinkomst toppar listorna.

LÄS MER: Här är prins Julians vapensköld

– Rökning och stillasittande påverkar nästan alla sjukdomar och är tydligt förknippat med socioekonomisk klass. Bättre ekonomi ger bättre förutsättningar för en hälsosam livsstil. Hur man bor, vad man jobbar med och den press och stress man utsätts för under arbetet, säger professor Bo Burström, som forskar om ojämlikhet och hälsa på Karolinska institutet, till DN.

ANNONS

LÄS MER: Kungsbackabo åtalas för 16 år gammal barnvåldtäkt

Kvinnorna i Kungsbacka hamnar inte på topplistan, men inte heller inte botten. Med 85,63 år lägger sig Kungsbackakvinnorna på en trettonde plats. Kvinnor lever dessutom generellt sett längre än män.

Halland placerar sig dessutom som det län som har allra högst medellivslängd, där har man behållit topplaceringen under en längre tid.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS