Kungsbackas metalhjältar tillbaka – Manimal spelar på teatern

Kungsbackas största metalexport Manimal är tillbaka efter pandemin. Nya skivan Armageddon spinner fint på Spotify och nu laddar bandet för en unik spelning på hemmaplan.
– Det är fem år sen sist, så det känns såklart jättekul att spela hemma i Kungsbacka igen, säger gitarristen och låtskrivaren Henrik Stenroos.

ANNONS

Manimal bildades kring millennieskiftet 2000 och blev snabbt uppmärksammade i hårdrockkretsar. Ändå dröjde det till 2009 innan bandet släppte debutplattan The Darkest Room. Efter den har de släppt ytterligare tre fullängdare, där den senaste, Armageddon, gjort rejält avtryck och just nu snurrar på fullvarv på streamingtjänsterna.

Skivan, som släpptes strax före jul förra året, kallas ”en energisk in-your-face-hyllning till musiken som inspirerat bandet sedan dag ett.”

Det är med den rågen i ryggen som bandet laddar för en spelning på Kungsbacka teater den 18 mars.

– Det ska så klart bli jättekul att spela på hemmaplan igen. Det är faktiskt fem år sedan vi spelade i Kungsbacka sist. När vi säger att vi spelar i stan så menar vi ju för det mesta i Göteborg, konstaterar Henrik Stenroos, gitarrist, låtskrivare och musikalisk motor i Manimal.

ANNONS

Bra lokal

Fem år är en lång tid och när två av dem dessutom gått åt i en pandemi så är det ett spelsuget band som laddar för att återigen ställa sig på scenen.

– Kungsbacka teater är en väldigt bra konsertlokal, vi har rekat en del och vi lovar en utvecklad version av den scenproduktion vi brukar jobba med. Vi har ju haft gott om tid att få det som vi vill ha det under pandemin, både med ljud, ljus och effekter, säger Henrik Stenroos med ett leende.

Musikaliskt rör sig Manimal i den klassiska metallskolan och pressmeddelandet inför spelningen liknar dem vid både Judas Priest, King Diamond och framför allt legendariska Seattle-bandet Queensrÿche.

De senare släppte 1988 tema-plattan Operation Mindcrime, ett album som kallats ”hårdrockens Sgt Pepper” och som än idag hyllas som ett av de största i genren.

Inget fack

Och ett tränat metall-öra behöver inte leta länge för att hitta Queensrÿche-referenser i Manimals musik, men Henrik Stenroos vill inte låsa sitt band till någon genre.

– Jag brukar säga att vi spelar metal. Vi spelar musik som låter som det vi själva alltid gillat, hårdrock, helt enkelt, säger han.

Manimal har med åren spelat sig till en stabil fanbase och bandet gör ofta gästspel på de stora utomhusfestivalerna, både i Europa och USA. Hårdrocken anses ofta vara en av få musikgenrer som åldras tillsammans med fansen. I synnerhet spelningen på ProgPower-festivalen i Atlanta för några år sedan blev en dörröppnare för bandet.

ANNONS

– Vi spelade samma år som Mike Portnoy, trummisen från Dream Theatre, var ute med sitt band Sons of Apollo, med Billy Sheehan på bas. Det var naturligtvis häftigt att spela på samma scener som de musiker man sett upp till i alla år, berättar Henrik Stenroos.

Bra kvalitetsstämpel

Han kallar ProgPower-spelningen för ”något som alla band vill ha i CV:et”.

– Att ha spelat där innebär en slags kvalitetsstämpel, det är en välbesökt festival och många av de bästa banden i genren dyker upp där varje år, säger Henrik.

Förutom Henrik Stenroos består Manimal av sångaren och frontmannen Samuel Nyman, tillsammans med basisten Kenny Boufadene och trummisen André Holmqvist.

LÄS MER:Patric Ullaeus musikvideor visas över hela världen

LÄS MER:Drinkmästaren Fredultra bjuder läsarna på sina bästa recept: ”Jag gillar showen”

LÄS MER:Malmberg i ny show på Tjolöholm – bor i Kungsbacka: ”Trevliga människor och bra krogar”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS