Livsfarligt knarkgodis florerar bland unga i Kungsbacka

Det ser ut, luktar och smakar precis som vanligt smågodis – men kan få ödesdigra konsekvenser för den som äter det. Nu varnar Tullverket och polisen för knarkgodis som verkar florera bland unga i Kungsbacka.
– Jag skulle definitivt säga att godisarna kan vara livsfarliga, och nu är de så lättillgängliga, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverket.

ANNONS
|

Tullverket varnar för så kallat cannabisgodis. Det är godisbitar som både smakar och ser ut precis som vanligt smågodis – men är fullproppade med syntetiskt cannabis som kan vara livsfarligt.

– Akta dig om du är på fest och blir bjuden på godis, säger Jenny Åberg, sakkunnig kemist på Tullverket.

Nu verkar drogen ha kommit till Kungsbacka, vilket även Norra Halland rapporterat om.

– Vi har fått till oss från tre olika håll att det finns mycket av det här godiset bland unga vuxna och ungdomar i Kungsbacka, berättar kommunpolis Jenny Sjöström.

Ungdomarna vittnar: Blev erbjudna godiset på fest

Den första indikationen kom förra helgen under en ungdomsfest i kommunen. Flera ungdomar ska ha vittnat om att de blivit erbjudna det livsfarliga godiset under festen.

ANNONS

– Jag vet inte hur många det var men patrullen som var i kontakt med de här ungdomarna fick till sig att några hade blivit erbjudna godiset, säger Jenny Sjöström.

Jenny Sjöström är kommunpolis i Kungsbacka och uppmanar föräldrar och vårdnadshavare att prata med sin ungdomar om vilka allvarliga konsekvenser den knarkgodiset kan ge.
Jenny Sjöström är kommunpolis i Kungsbacka och uppmanar föräldrar och vårdnadshavare att prata med sin ungdomar om vilka allvarliga konsekvenser den knarkgodiset kan ge. Bild: Alva Carlsson

Dagen efter berättade en misstänkt påverkad person om att godiset florerar i Kungsbacka och senare i veckan fick polisen ytterligare information om att knarkgodiset finns i kommunen.

Tullverkets beslag av knarkgodiset har ökat rejält de senaste två åren. Hittills i år har det gjorts 16 beslag, och förra året totalt 17 beslag av cannabisgodis. Det är att jämföra med totalt tre beslag år 2019.

LÄS MER:Missbruk av lustgas oroar i Kungsbacka: ”Riktigt farligt”

Upp till 100 gånger starkare än vanligt cannabis

I de första beslagen var godisbitarna preparerade med naturliga substanser som THC. Men de senaste beslagen som gjorts visar att godiset innehåller syntetiska cannabinoider – som kan vara uppemot 100 gånger starkare än naturligt cannabis.

– Om man jämför med att röka cannabis är effekten av cannabisgodis fördröjd. Det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena. Så det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar utebli, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverket.

Ämnet är livsfarligt

Substansen är samma som användes i drogen spice som var populär för några år sedan – och orsakade flera allvarliga skador och dödsfall.

ANNONS

Att äta den nya typen av cannabisgodis kan därmed vara förenat med livsfara.

– Ämnet är livsfarligt och nu är det så lättillgängligt. Det är troligtvis inte samma motstånd att ta en godis som att röka en joint till exempel, säger Jenny Åberg.

LÄS MER:Polischefen om Izabellas ingripande: ”Hedervärt”

Hon berättar att flera tidigare dödsfall i Sverige har orsakats av just syntetiska cannabinoider.

– Dels har det samma effekt som vanligt cannabis, att man kan bli illamående och förvirrad. Men utöver det kan syntetiska cannabinoider påverka hjärtat, det finns rapporter om njursvikt och förlorat medvetande.

– Vi vet inte om någon i Kungsbacka ätit av godiset, men vi har alltså fått till oss från tre håll att individer vittnar om att det finns mycket av det här godiset nu, säger kommunpolis Jenny Sjöström.

"Akta dig om du är på fest”

Polisen uppmanar nu föräldrar och vårdnadshavare att prata med sina ungdomar om drogen.

– Ta inte emot något som bjuds, det kan vara både drinkar och godis och annat ätbart. Eftersom det tas upp via magen kan det vara lätt att man trycker i sig ett gäng godisar innan man känner effekt och då ökar risken för överdos och psykoser, säger Jenny Sjöström.

Enligt Tullverket säljs godiset på internet och i sociala medier. Men som vanlig godiskonsument behöver man inte vara orolig att råka få i sig knarket.

ANNONS

– Akta dig om du är på fest och blir erbjuden godiset. Men var inte orolig om du handlar godis i de vanliga matbutikerna. De som köper cannabisgodiset vill ha den här typen av produkt, säger Jenny Åberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS