Lovisa Wallin i sadeln på ranchen i Kanada. Hon älskar livet som cowgirl.
Lovisa Wallin i sadeln på ranchen i Kanada. Hon älskar livet som cowgirl. Bild: Privat

Lovisa ville jobba med hästar – flyttade till Kanada

Lovisa Wallin från Frillesås har varit en hästtjej hela sitt liv. Efter att ha jobbat för beridna högvakten i Stockholm insåg hon att hon ville fortsätta jobba med hästar. Några meddelanden senare blev hennes nya hem en ranch i Kentucky.

ANNONS
|

Under hela sitt liv har Lovisa Wallin älskat hästar. Hon är 22 år och uppvuxen på en hästgård i Frillesås och har alltid haft egen häst. Efter gymnasiet gjorde hon lumpen i Halmstad. Därefter dröjde det inte länge förrän hon hade jobb på beridna högvakten i Stockholm. Men trots att hon älskade arbetet på Livgardet fanns en längtan efter att resa utomlands. Att dessutom ha en häst som en kollega eller ett arbetsredskap, istället för att rida enbart för sin egen skull, var också något som lockade.

– Jag började skicka lite meddelanden till folk jag följer på Instagram och frågade dem hur de hade gjort för att få jobb utomlands. Då fick jag ett tips om en ranch i Kentucky.

ANNONS

Religiös delstat i USA

Lovisa kontaktade Kentucky-ranchens ägare Dan James, som är känd inom hästvärlden för att vara duktig på så kallad frihetsdressyr, och bad om att få praktisera hos honom. Dan svarade och tackade ja till Lovisas förfrågan. I utbyte mot att hon skulle jobba på ranchen fick hon tak över huvudet och lektioner i frihetsdressyr.

Att bara ge sig av ut i världen är det bästa Lovisa gjort. Men det finns också utmaningar med att flytta till ett land som skiljer sig i kultur.

– I Kentucky var de ju väldigt religiösa. Jag minns en gång när delar av teamet skulle iväg på en uppvisning och vi skulle säga hejdå. Alla ställde sig plötsligt i en cirkel. Jag trodde vi skulle göra någon pepp-grej, alltså att man sträcker in händerna i mitten och säger ”ooooeiiiii”. Men då visade det sig att vi skulle be. Och sen skulle alla säga ”amen” på slutet.

Trots att Lovisa, likt många andra svenskar inte är religiös, så var det väldigt intressant och lärorikt att få ta del av deras tro och livsstil.

Lovisa Wallin från Frillesås bor numer i Kanada. Innan dess gjorde hon högvakten i Stockholm, men bestämde sig för att byta liv när hon hade chansen att bli cowgirl.
Lovisa Wallin från Frillesås bor numer i Kanada. Innan dess gjorde hon högvakten i Stockholm, men bestämde sig för att byta liv när hon hade chansen att bli cowgirl. Bild: Privat

– Jag sa inte till dem att jag inte var troende. För dem är det ju så självklart att man är det. Så jag gick på bibelstudier och var med och bad innan maten.

ANNONS

Drog vidare till Kanada

Efter några månader var det dags att dra vidare. Denna gången bar det av till en ny ranch i södra Alberta i Kanada. Ranchen är flera hundra hektar stor och dessutom hem åt lika många kor. Om dagarna arbetar Lovisa numera bland annat med att fösa korna mellan olika betesmarker.

– Det är så roligt, jag jagar mina cowgirl-drömmar liksom.

Har du äkta cowboyskor på dig då?

– Naturligtvis. Och hatt och skjorta, skrattar hon.

I delar av USA och Kanada rider man på ett annat sätt än i Sverige: istället för traditionell engelsk ridning är det western-stil som gäller. Lovisa beskriver att hon uppskattar båda ridstilarna, men att den engelska ridningen är lite mer stram.

– Om jag fick drömma så skulle jag ha två hästar: en som jag red western på och en som var till för engelsk stil. Men egentligen är jag nöjd så länge som jag har en häst i mitt liv.

Planerna för framtiden

Senare i livet är Lovisa Wallin sugen på att börja plugga. Då är det officersprogrammet i Stockholm som gäller. Men än så länge är inget bestämt: det finns fortfarande en längtan efter fler utom-europeiska äventyr. Exakt vart eller när hon ger sig av är inte bestämt.

ANNONS
Utsikt från sadeln. Lovisa Wallin trivs stort på ranchen i Kanada.
Utsikt från sadeln. Lovisa Wallin trivs stort på ranchen i Kanada. Bild: Privat

– Men Australien eller Nya Zeeland har jag varit nyfiken på länge, medger hon.

Kvar i Sverige är vännerna och familjen.

– Det är klart att jag saknar dem. Allt är bekvämt och tryggt i Sverige. Men innan jag åkte kände jag ”om jag inte gör det här nu kommer jag att ångra det resten av livet”.

Lovisa berättar att hon har flera vänner som längtar efter det liv hon själv skaffat sig, men som inte riktigt vågar ge sig ut. På sitt Instagramkonto får hon ofta frågor om hur man ska tänka när man vill resa ut i världen men inte vågar.

– När jag funderade över huruvida jag skulle åka eller inte tänkte jag ”hur vill jag se tillbaka på mina unga år när jag är gammal?”. Det är något som händer med en när man ger sig ut i världen. Man inser helt plötsligt hur stor världen är och hur mycket som finns att upptäcka. Jag är så glad att jag vågade. Det är det bästa jag någonsin gjort.

LÄS MER:Butiken i Kungsbacka är störst i Sverige – säljer 900 par boots om året

LÄS MER:Anna tillverkar egen glass på sin gård

LÄS MER:Kungsbackabornas hem – här är husen vi besökt

ANNONS