I tingsrätten fälldes en man i 60-årsåldern för sexuella övergrepp mot två minderåriga flickor. I hovrätten ogillades senare åtalet och mannen frias. OBS: Bilden är en genrebild.
I tingsrätten fälldes en man i 60-årsåldern för sexuella övergrepp mot två minderåriga flickor. I hovrätten ogillades senare åtalet och mannen frias. OBS: Bilden är en genrebild. Bild: Stefan Bennhage

Man i Kungsbacka dömdes för sexbrott mot barn – frias efter misstag

I tingsrätten fälldes en man i 60-årsåldern för sexuella övergrepp mot två minderåriga flickor. Drygt ett år senare ogillas åtalet i hovrätten och mannen frias.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt i september 2021. Men nu – ett år senare – river hovrätten upp domen mot Kungsbackabon.

Det eftersom misstag begicks under utredningen mot mannen.

En viktig del av bevisningen mot honom var nämligen inspelade förhör med flickorna. Men förhören gjordes innan mannen gripits – och eftersom inga nya förhör genomfördes efter att han gripits, fick således inte den försvarande sidan chansen att ställa sina frågor till flickorna.

Trots det fälldes Kungsbackabon i tingsrätten och dömdes till sex månaders fängelse.

– Det är inte varje dag som det blir så här. Jag blev förvånad i tingsrätten, jag var övertygad om att jag hade rätt, säger mannens advokat David Särneö till Norra Halland efter att domen ogillats i hovrätten.

ANNONS

Enligt hovrättens uttalande bryter det mot Europakonventionen när den försvarande sidan inte får ställa sina frågor till målsäganden.

”I sådant fall har enligt Europadomstolen den tilltalades rätt till en rättvis rättegång kränkts”, skriver hovrätten.

LÄS MER:Olycka vid E6 – bil har voltat

LÄS MER:Terrängbrand på Onsala Sandö

LÄS MER:Misstänkt för barnpornografibrott hotad till livet – vill skyddas

ANNONS