Matilda Axén driver årets Julhjälpen i Kungsbacka, som samlar in pengar och julklappar till familjer som har de tufft ekonomiskt.
Matilda Axén driver årets Julhjälpen i Kungsbacka, som samlar in pengar och julklappar till familjer som har de tufft ekonomiskt. Bild: Mats H Ljungqvist

Matilda basar för julhjälpen i Kungsbacka: ”Många har det tufft ekonomiskt”

Matilda Axén är en av de ideella krafterna som ligger bakom julhjälpen i Kungsbacka. Också i år samlar de in och delar ut julklappar till familjer som har det svårt ekonomiskt.
– Det finns så många i vår kommun som har det tufft under julen, säger hon.

ANNONS

Julhjälpen fungerar faktiskt lite grann som Karl-Bertil Jonsson, den unge mannen som delar ut julklappar till fattiga i Tage Danielssons saga. I Kungsbacka har frivilliga krafter i snart tio år samlat både pengar och julklappar att dela ut till familjer som har det svårt ekonomiskt.

I år är det Matilda Axén som basar över verksamheten, och som när julen närmar sig åker ut och delar ut julgåvorna.

– Detta drivs helt via sociala medier och framför allt vår Facebooksida. Där kan alla som vill bidra med något kontakta oss, antingen genom att swisha en summa, eller kanske köpa in en julklapp, säger hon.

ANNONS

Många som kämpar

Visst är Kungsbacka en välmående kommun, men det betyder inte att alla är ekonomiskt starka. Matilda påminner om att mitt i julstressen här på hemmaplan så finns det familjer som kämpar med att få pengarna att räcka till.

– Det finns otroligt många också i vår kommun som har det väldigt, väldigt svårt. För dem betyder det här så mycket, att få lite hjälp med pengar eller julklappar inför julen, säger Matilda.

Kontaktar via nätet

Samtidigt är det många som vill hjälpa till. Både privatpersoner och företag ställer upp och skänker – det julhjälpens frivilliga gör att samordna alla julgåvorna med de behövande familjerna. Kontakterna med de hjälpsökande sker via nätet och sociala medier.

– Julhjälpen sitter lite som spindeln i nätet. Det finns företag och butiker som skänker mat, julgodis eller fruktkorgar. Andra swishar, eller köper julklappar till barnen i familjerna, vi brukar via Facebook tala om ungefär vad som behövs. Sedan ser vi alltid till att det finns julpapper, för föräldrarna vill så klart slå in julklapparna själva till sina barn, säger Matilda.

Packar bilarna

Många av gåvorna kommer som presentkort, dels för att komma bort från kontanthantering, men också för att alla ska få välja vilken julmat man vill köpa.

ANNONS

Och ja, precis som Karl-Bertil Jonsson så packar Matilda och hennes julklappshjälpare bilarna fulla dagarna före julafton. Sedan åker de runt för att träffa de behövande familjerna och dela ut klapparna.

– Jag har inte ens en egen bil, så jag brukar be pappa ställa upp (skratt) Men när man varit runt och sett hur mycket de här gåvorna betyder för familjerna – det är absolut värt det, säger hon.

Så vad ska den göra som känner för att vara med och hjälpa till?

– Alla som vill kan gå in och följa julhjälpen Kungsbacka på Facebook. Där finns all information om hur man går tillväga för att skänka eller hjälpa till på andra sätt. Det går också bra att kontakta mig direkt, via mess eller telefon. Allt finns på vår Facebook-sida, säger Matilda Axén.

LÄS MER:Dyrt att leva i Halland – kostnaderna ökar näst mest i hela landet

LÄS MER:Blandade känslor om Black week: ”Köper sånt man inte behöver”

LÄS MER:Kungsbackaborna minns sina sämsta julklappar: Startkablar och mekanisk tomte

ANNONS