Nu kan du upptäcka din cancer i tjock- och ändtarmen

Nu kan du själv upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Det är Region Halland som börjar skicka ut självtest för invånare över 60 år.
– Det är viktigt för att upptäcka allvarlig sjukdom innan den gett symtom, säger Christina Svärd på Hallands sjukhus.

ANNONS

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Därför startar nu Region Halland ett provtagningsprogram för sjukdomen. Alla som är folkbokförda i regionen mellan 60 och 74 år kommer att erbjudas provtagning vartannat år.

– Självtestet är frivilligt, gratis och viktigt för att upptäcka allvarlig sjukdom innan den gett symtom. På så vis kan vi sätta in behandling i ett tidigt skede och rädda liv, säger Christina Svärd, överläkare i kirurgi och områdeschef på Hallands sjukhus i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagen.

Provtagning i hemmet

Alla som fyller 60 år under 2022 och som är folkbokförda i Halland kommer att få erbjudande om att utföra provtagning i hemmet som testar om det finns blod i avföringen.

ANNONS

– Blod i avföringen kan vara orsakat av hemorrojder, inflammation eller tarmfickor. Men det kan även bero på cancer eller förstadier till cancer, poängterar Christina Svärd.

Under september månad börjar utskicken med information om självprovtagningen.

– Det här är första steget i Region Hallands program för att tidigt upptäcka tjock- och ändtarmscancer, säger Christina Svärd.

Får information hemskickad

Organiserad screening av tjock- och ändtarmscancer infördes i Stockholm och Gotland 2008. Under 2021 påbörjade regionerna Dalarna, Skåne, Örebro, Östergötland och Norrbotten screening för personer som fyllde 60 år.

Invånarna i den aktuella åldersgruppen i Halland får ett brev med information om syftet med självtestet, hur avföringsprovet ska utföras, provtagningsmaterial och vart det ska skickas för analys.

Om testet är positivt och blod har upptäckts blir invånaren kallad till en undersökning på Hallands sjukhus och får göra en så kallad koloskopi, som är en undersökning av tarmen med kamera.

ANNONS