Nya inredningsbutiken i Onsala ska bli en mötesplats: Det blir spännande grejer”

Den gamla lanthandeln i Mariedal i Onsala har fått nya ägare. Eva Lindegren och Mikael Rundqvist har flyttat in i det vita vackra huset och i verkstaden intill har de öppnat butik – bland annat.
– Här kan man boka in sig och göra egna tryck, säger Eva.

ANNONS
|

Den som varit i Mariedals lanthandel känner igen sig hos Style by Mariedals. Den gamla stilen är kvar, och de platsbyggda bokhyllorna känns igen. En del skåp och byråer ingick i köpet när Eva och Mikael tog över gården. Men det har varit mycket jobb att julpynta och få till den ombonade känslan.

LÄS MER:Publiken trotsade regnet – full fest på kommunens olika gårdar

Jobbar och lever tillsammans

– Det var stökigt här, jag var inte färdig här ute förrän klockan fyra i natt. Men nu känns det jättebra, säger Eva Lindegren.

Den främre delen av lokalen hyser en inredningsbutik. Burkar, lyktor, dofter, julpynt och kalkfärg säljs, bland annat. Prydnadssaker i betong, gjorda av en vän till Eva, och hennes och Mikaels egna trätomtar.

ANNONS

– Vi har alltid arbetat tillsammans, jag och Mikael. Ända sedan vi träffades, när vi var runt 40, och livet började på riktigt.

LÄS MER:Anna hittade vägen tillbaka med hjälp av konsten

Eget tryckeri på gården

Mikael Rundqvist arbetar dock fortfarande i viss utsträckning på Rundqvists boktryckeri i Göteborg, som den fjärde generationens ägare. Men en del av tryckeriet har flyttat med till Onsala. Eva visar ateljén, eller ”lekstugan”, som hon kallar den. På det sviktande trägolvet står nu ett par manuella tryckpressar, där man kan göra egna tryck.

– Det här ska inte bara vara en butik, utan en mötesplats. Vi kommer anordna workshops, ibland i samarbete med konstnärer. Det blir spännande grejer.

Hon visar hur man lägger på ett lager färg och drar mönstret över pappret, och sedan fortsätter med nästa färglager. I byråerna finns mängder av bokstäver och siffror i olika typsnitt och former. Allt det där som görs med hjälp av dataprogram numera, krävde skrymmande utrustning förr. I lanthandeln från 1867 passar prylarna perfekt.

LÄS MER:Julmarknad på Tjolöholms slott – med skådespelare och familjeföreställning

Levande stil och nya grejer

Eva Lindegren förvarnar om att butiken kanske inte kommer se likadan någon längre tid. Hon och Mikael har planer på att låta stilen leva. Dels kommer varorna i sortimentet förstås variera, men också interiören.

– Vi säljer ju sakerna när vi tröttnar på dem. Inte de vi gillar, såklart, säger Mikael Rundqvist.

ANNONS

– Jag tänker ställa in jättemoderna grejer här någon gång också. Det blir ett kul stilbrott, säger Eva Lindegren.

LÄS MER:Karolina Palmér satsar internationellt med sin konst

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS