Nya prisrekord på bostäderna i Kungsbacka: ”Prisfest”

Prisfesten på bostadsmarknaden i Kungsbacka fortsätter. För villor ökade priserna med 16,5 procent under året som gått. Och för bostadsrätterna är ökningen ännu högre: 20,5 procent.
– Det är en effekt av pandemin, man satsar mer på hemmet och boendet och reser inte lika mycket, säger Carina Nyström på Bjurfors i Kungsbacka.

ANNONS
|

Det är Svensk Mäklarstatistik som tagit fram siffrorna för fastighetsmäklarföretaget Bjurfors. Carina Nyström är försäljningschef på Bjurfors Kungsbacka och hon är inte förvånad över att priserna fortsätter peka uppåt.

– Utbudet 2021 har varit än lägre än det vi såg under 2020. Samtidigt är efterfrågan fortsatt hög vilket är en stor anledning till den kraftiga prisutvecklingen, säger hon.

LÄS MER:Mäklarens larm: Snart finns inga villor att köpa

Kungsbacka ökar mycket mer än snittet

Enligt mäklarstatistiken har villorna i Kungsbacka ökat med 16,5 procent i år. Motsvarande siffra i Halland är 15 procent, och i riket 14,2.

Vad gäller bostadsrätterna skiljer Kungsbacka ut sig ännu mer. Här har de ökat med 20,5 procent, medan Hallands bostadsrätter ökat med 14,4 procent och hela rikets 6,5.

ANNONS

Att priserna på bostäder ökar över hela landet har sin förklaring i pandemin, menar Carina Nyström.

– Man satsar på hemmet och boendet och reser inte lika mycket. Det är en trend som började förra året och som fortsatt, säger hon.

LÄS MER:Så snabbt säljs bostäderna i Kungsbacka

Invånarna vill inte lämna kommunen

Hon ser inga tecken på att utvecklingen är på väg att ändras. Eftersom utbudet fortfarande är lågt i Kungsbacka, samtidigt som efterfrågan ökar så räknar man snarare med att priserna kommer trissas upp ytterligare.

Att utbudet är dåligt har flera förklaringar. En är att Kungsbackas invånare helt enkelt trivs här.

– De senaste åren har det inte varit så mycket nyproduktion, och det i kombination med att Kungsbackabor gärna flyttar inom sin kommun gör att det blir en brist, säger Carina Nyström.

LÄS MER:Kvicklera kan stoppa nytt bostadsområde: ”Vi visste inte det var så här dåligt”

Spekulantregister och förhandsköp ökar

Bjurfors tror också att förekomsten av spekulantregister blir vanligare. En intressent som står med i mäklarens spekulantregister matchas direkt med objekt som passar önskemålen, innan bostaden läggs ut på exempelvis Hemnet. Mäklaren hör helt enkelt av sig om ett passade boende ska ut till försäljning. Det husägaren har att vinna på det är en smidigare affär.

– Antalet försäljningar som görs på förhand kommer att öka, säger Carina Nyström.

LÄS MER:Den nya stadsdelen med 150 bostäder – ett bygge på sex år

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS