Arkivfoto
Arkivfoto Bild: -

Rånade, hotade och bötade – döms till fängelse

Två män, varav en i 20-årsåldern från Kungsbacka, döms till fängelse sedan de rånat, misshandlat, bötat och hotat två Kungsbackabor. Båda döms mot sitt nekande.

ANNONS
|

De två männen från Kungsbacka var inne i Göteborg den aktuella dagen i september när de träffade två andra män, en från Kungsbacka och en från Göteborg.

De följde med de båda in på en sidogata vid köpcentret Nordstan. Där tog den nu dömde Kungsbackabon upp en kniv och riktade den mot en av männen. Göteborgaren uppmanade honom att lämna ifrån sig sin väska och keps.

Hotade att hugga kniv i ansiktet

När rånarna fick syn på mannens skärp ville de ha det också. Den andra mannen vägrade dock att ge i från sig sina saker. Då blev han omringad och Kungsbackabon rispade honom med en kniv i armen. Rånarna tog 200 kronor ur killens ficka och kastade hans mobiltelefon i marken och krossade den.

ANNONS

Killen gissar, i förhöret, att de gjorde det för att förnedra honom. När han inte ville lämna ifrån sig sin märkeskeps hotade Kungsbackabon med att hugga honom i ansiktet.

Innan de fyra männen skiljdes åt bötades, gav en påstådd skuld, en av de rånade männen av Kungsbackabon på 30 000 kronor, som han skulle betala ett par dagar senare. De hotades de även att inte ringa polisen.

"Om du vill leva till du fyller 20 ska du inte ringa polisen".

Minns inte att han blivit rånad

Den ena av männen som utsattes för rånet har hävdat att han inte blivit utsatt för något rån. Han vet inte vad han gjorde den aktuella dagen. Han spärrade sitt bankkort dagen efter eftersom han tappat det några dagar tidigare. Han säger också att har inte heller blivit hotad av någon inför rättegången.

De båda dömda männen har nekat till brott och valt att inte säga något under förundersökningen. Under rättegången har den dömde Kungsbackabon uppgett att en av männen var skyldig honom pengar och att han gick med på att ge honom märkeskepsen som avbetalning.

Han "fick" även ett bankkort med kod av honom. Han har inte sett något rån. Han erkänner dock att han burit den kniv som målsägandena uppgett att han haft och rispat och stuckit en av dem med. "Jag bär alltid kniv", har han sagt under rättegången.

ANNONS

Döms till fängelse

Tingsrätten dömer Kungsbackabon till fängelse i två år för en misshandel och ett olaga hot som skett 21 september, för rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak 19 september. Mannen döms även för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Göteborgaren döms till ett år och två månaders fängelse för rån, försökt till utpressning, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott 19 september och våld och hot mot tjänsteman 31 oktober.

De båda ska gemensamt betala skadestånd till Kungsbackabon på 23 700 kronor.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se

ANNONS