Regeringen får en hel del kritik av Coronakommissionen för att ha gett allt för mycket ansvar till Folkhälsomyndigheten.
Regeringen får en hel del kritik av Coronakommissionen för att ha gett allt för mycket ansvar till Folkhälsomyndigheten. Bild: Mia Höglund

Regeringen får kritik för hanteringen av pandemin

Regeringen borde ha tagit ledningen i hanteringen av pandemin – och inte lagt så mycket ansvar på Folkhälsomyndigheten. Det menar Coronakommissionen som kom med sitt utlåtande under fredagen.

ANNONS
|

På fredagen kom Coronakommissionen med sitt slutbetänkande gällande regeringens, myndigheters och kommuners hantering av pandemin.

Regeringen får kritik för att de överlät mycket ansvar till Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsomyndigheten bär ansvaret för att inledningsvis ha vidtagit och förordat få, sena och föga kraftfulla åtgärder som inte lyckades kraftigt begränsa smittspridningen, säger ordförande Mats Melin under en presskonferens på fredagen.

LÄS MER:Efter restriktionerna: Fler avbokar tredje dosen

Stort ansvar på Löfven

Ett stort ansvar ligger på förre statsministern, menar kommissionen.

– Vi anser att 2020 års regering och förre statsministern Stefan Löfven (S) bär ett ansvar för att långt fram i pandemin i huvudsak okritiskt ha godtagit Folkhälsomyndighetens bedömningar och för att inte ha gett direktiv till myndigheten att korrigera den inslagna kursen, säger Mats Melin.

ANNONS

Kommissionen menar att regeringen redan vid pandemins början borde tagit över ledningen över vilka åtgärder som skulle sättas in, rapporterar TT.

LÄS MER:Jens var en av de första i Sverige att smittas av corona: ”Tänker på det varje dag”

Borde satt in kraftigare åtgärder tidigt

I utlåtandet lyfts också kritik gällande att hårdare åtgärder borde ha satts in tidigare under pandemin, så som att exempelvis stänga köpcentrum restauranger och simhallar. Samt att taket för allmänna sammankomster borde ha sänkts tidigare.

– Staten ska inte begränsa medborgarnas frihet mer än vad som är nödvändigt för att bekämpa en samhällsfarlig sjukdom. Vi har i vårt land fått behålla mer av personlig frihet under pandemins förlopp än i många andra länder. Men, och det är ett viktigt men, mer kan behövas i särskilt kritiska skeden. När ett nytt okänt och farligt virus, som ingen är immun emot, börjar få fäste i landet – då menar vi att det är ett sådant särskilt kritiskt skede. Så var läget i mars 2020, då behövdes insatser för att bromsa smittspridningen, säger Mats Melin.

Kommissionen drar också slutsatsen att åtgärderna ofta var anpassade till medelklassens villkor, rapporterar TT. Däremot får regeringen beröm för att skolorna hölls öppna, och för snabba ekonomiska åtgärder.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS