Rekordhögt intresse för solpaneler: ”Det är ett extremt tryck”

Fredrik Brorsson i Frillesås lät sätta solceller på det gamla ladugårdstaket för snart tre år sedan. I dag köper han in mindre el än förr. Samtidigt vittnar entreprenören i Kungsbacka om hur det i dagsläget är fulltecknade kalendrar.
– Vårt nordiska klimat är gynnsamt, säger Joel Degerman vars firma växt snabbt sedan starten för tre år sedan.

ANNONS
|

Just den här dagen är det regnigt och grått. Dessutom är kanske inte årstiden den optimala. Men Fredrik Brorsson i Frillesås har inte ångrat beslutet att lägga solpaneler på taket till vad som en gång var en lagård.

– Jag satte dit dem hösten 2019, så nu blir det tredje sommaren. Det började med att jag var och hälsade på en bekant som hade solpaneler, och då tänkte jag att vi har ju utrymme. Och det är ju åt söder, berättar han.

LÄS MER:Här växer Frillesås nya bostadsområde fram: ”Stort intresse”

Han tog in ett antal offerter, men valet landade snart på en lokal firma i Frillesås.

ANNONS

– I och med att jag hade en så stor yta tillgänglig så kunde jag välja en lite billigare typ av panel. Dessutom handlade det om att det skulle kunna gå på den huvudsäkring jag har. Panelerna ger i nuläget inte exakt så mycket som de har kapacitet till, men den ska kalibreras inom kort, berättar Fredrik Brorsson.

”Tittar på totalen”

Beslutet grundade sig inte enbart i en snabb jakt på kronor och ören. Snarare, förklarar Fredrik Brorsson, handlade det lika mycket om att han faktiskt hade möjligheten att göra det.

– Och just då fanns det ett bidrag på 20 procent om man valde att montera solpaneler, vilket gjorde sitt till. Men det handlade inte bara om det heller, jag hade nog gjort det ändå. Sen är det klart att man tittar på totalen och nettokostnaden. Oavsett så köper jag ju in mindre el nuförtiden.

Under sommarhalvåret går han gärna och kollar till mätaren. Det som inte förbrukas går ut på elnätet, och när fakturan kommer redovisas förbrukning minus försäljning.

– Det är en summa för elen, och sedan drar de av det jag säljer, förklarar Fredrik Brorsson.

Het tid för branschen

Att det råder minst sagt högt intresse för solenergi, det kan Joel Degerman, vd på Nova Solar i Kungsbacka vittna om. Han startade firman för tre år sedan, och i dag har de så pass fulltecknade böcker att de knappt hinner med.

ANNONS

– För ett år sedan var vi tre som jobbade i firman. Just nu är vi åtta och vi har precis anställt en person till som börjar i mars. Hade vi haft kapacitet och tid hade vi kunnat växa ännu fortare, säger Joel Degerman.

LÄS MER:Man klämdes till döds mellan träd – räddningstjänsten saknade motorsågar: ”Inte rimligt”

Från första början installerade de åt en annan firma, men när branschen tillfälligt backade lite under början av pandemin valde företaget att även börja sälja och montera på egen hand. Och det visade sig vara ett bra beslut.

– Vi har tidigare arbetat mest med villor, men nu kommer det förfrågningar från industri, bostadsrättsföreningar och annat. Bland annat har vi monterat paneler på en större företagsbyggnad, och nyligen fick jag in en förfrågan på 3 000 meter industritak i Varberg.

”Ett extremt tryck”

Ett exempel på att det går som tåget är att de för närvarande bygger ut sina lokaler för att de fått för lite plats. Den kraftiga ökningen i inkommande jobb, och att så stora förfrågningar kommer in till vad Joel Degerman menar ändå är en liten firma, är att de stora solpanelsföretagen helt enkelt inte hinner med samtidigt som många vill välja en lokal hantverkare.

– Det är ett extremt tryck, och vi märker att det även börjar bli en del leveransproblem här och där bland våra leverantörer. Men är man bara flexibel så löser man det, säger vd:n.

ANNONS

Ekonomiska och miljömässiga aspekter

En annan sannolik förklaring till det snabbt ökande intresset är de stigande energipriserna.

– Priserna på solpaneler har stigit lite också, men är ändå billigare nu än för ett antal år sedan. Normalt burkar man säga att de betalar sig på 8-9 år för en vanlig villaägare. Men om elpriserna fortsätter så att stiga så kommer det att gå fortare.

LÄS MER:Arbetsgrupp jobbar för en bandyhall i Kungsbacka: ”Presenterar inom kort”

Den mest produktiva delen är vanligen sen vår och tidig sommar. Lägst elproduktion blir det under vintermånaderna. Men de hetaste dagarna är inte heller optimala.

– Vi har ett mer gynnsamt läge än exempelvis länder som Spanien. Vårt nordiska klimat är gynnsamt då det inte är bra när det blir för hett. Från november fram till och med februari är det som lägst, men redan nu i mars börjar vinkeln på ljuset bli bra igen.

– Och det är klart att det är kul och känns bra att jobba med det här. Det är bra för elmarknaden och samtidigt bra för miljön, säger Joel Degerman.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS