Vattnet från kommunens dricksvattentäkt Lygnern anses hålla mycket hög kvalitet. Men också i år är vattenförbrukningen hög, och ett bevattningsförbud kan införas med kort varsel. ”Vi följer utvecklingen dag för dag”, säger tekniska chefen Karl Lundgren.
Vattnet från kommunens dricksvattentäkt Lygnern anses hålla mycket hög kvalitet. Men också i år är vattenförbrukningen hög, och ett bevattningsförbud kan införas med kort varsel. ”Vi följer utvecklingen dag för dag”, säger tekniska chefen Karl Lundgren. Bild: Mats H Ljungqvist

Risk för nytt bevattningsförbud: ”Vi följer utvecklingen dag för dag”

Under torkan 2018 rådde bevattningsförbud i över en månad och kommunen anmäldes för misstänkt miljöbrott när de tappat för mycket vatten ur sjön Lygnern. Också i sommar ligger Kungsbacka farligt nära gränsen för maxförbrukning av dricksvatten.
– Vi följer utvecklingen dag för dag, och ett bevattningsförbud kan införas över en natt, säger tekniska chefen.

ANNONS
|

Både torrsommaren 2018 och under värmeböljan förra året tvingades kommunen införa bevattningsförbud. Det skedde efter att vattenförbrukningen nått extrema nivåer, när folk fyllde pooler och vattnade trädgårdar och torra gräsmattor.

Risken är stor att det händer igen, när sommaren hittills varit relativt nederbördsfattig.

Tekniska chefen, Karl Lundgren, menar att det är svårt att svara på hur nära ett nytt förbud ligger, men uppger att kommunen ”just nu balanserar på rätt sida alla tillstånd”.

– Vi följer förbrukningen dagligen och försöker trycka på med informationskampanjer så vi inte ska landa i ett nytt bevattningsförbud. Förhoppningsvis ska vi inte hamna i sådan extrem vattenförbrukning igen som det kan bli under varma dagar, säger han.

ANNONS

Fyll poolen i tid

Kampanjerna har bland annat vädjat till invånarna att fylla poolerna redan på våren och att vattna trädgården med regnvatten i stället för kranvatten.

LÄS MER:Nu kan du få böter direkt om du buskör vattenskoter

Kungsbacka tar sitt dricksvatten från vattenverket vid Lygnern, som dagligen förser alla snart 85 000 invånare med rent friskt vatten. Vattnet från Lygnern filtreras naturligt genom sandbäddar, och blandas med vatten som hämtas från underjordiska grundvattenkällor. Blandningen är ett delikat samspel mellan sjövatten och grundvatten. Och det är där problematiken ligger för kommunen. Tas för mycket vatten ur sjön så riskeras den vattendom som anger hur mycket vatten kommunen får tappa. Tas för mycket vatten från de underjordiska grundvattenkällorna kan de torka ur. Då är risken stor att saltblandat havsvatten tränger in i källorna, när havet ligger bara någon kilometer bort.

Bröt mot lagen

Torrsommaren 2018 tvingades kommunen att bryta mot vattendomen som begränsar hur mycket vatten som får tappas ur Lygnern.

– Vi hade inte mycket att välja på, och detta var det minst dåliga alternativet. Hade vi inte överskridit tillståndet och vattendomen så hade vi riskerat att tappa trycket i brandposterna, och det kan vara samhällsfarligt, säger Karl Lundgren.

LÄS MER:Misstänkt algblomning i Lygnern – hund sjuk efter bad

Varför har det blivit så här, att vattnet knappt räcker till?

– Kungsbacka växer hela tiden, och för inte länge sedan tyckte man nog att de här frågorna med vattnet låg 20 år in i framtiden. Det är nog så att plötsligt har verkligheten kommit ikapp och det har gått fort.

ANNONS

Behöver nytt tillstånd

Karl Lundgren förklarar att arbetet med att söka ett nytt tillstånd, för att kunna ta ut mer vatten, pågår för fullt.

LÄS MER:Nu står ölen och jäser på mikrobryggeriet i Åsa

– Vi kommer att söka en ny vattendom och vi jobbar just nu med att formulera en ansökan till domstolen. Men vi gör mycket annat också för att öka kapaciteten, bland annat att förstärka ledningsnätet och vi kan koppla på reservvatten från både Mölndal, Göteborg och Varberg om det uppstår brist, säger Karl Lundgren.

Men uttaget 2018 fick konsekvenser. Kommunen var tvungna att anmäla sig själva till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

– Det är ett krav enligt miljöbalken. Vi tittar alltid på vad som hänt och gör en bedömning. Om vi misstänker att det kan handla om miljöbrott så skickar vi det vidare till miljöbrottsenheten på polisen för utredning, säger Joel Herzwall, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Kan du säga någonting om hur utredningen går?

– Jag kan bara bekräfta att i detta fallet så skickade vi anmälan vidare till polis och åklagare, men hur ärendet ligger just nu kan jag inte kommentera på grund av sekretess, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS