Skådespelaren Anders Lönnbro är död

Skådespelaren Anders Lönnbro, uppvuxen i Kungsbacka och känd bland annat för sin roll som Frank i Peter Birros tv-serie ”Hammarkullen”, har dött. Det bekräftas av hans familj.

ANNONS
|

Det är Peter Birro själv som avslöjar den ledsamma nyheten på Twitter.

”Tack Anders Lönnbro för ditt stora hjärta, din komiska timing och din lysande insats som Frank i ”Hammarkullen”. Det var en ära att få arbeta med dig, kamrat”, skriver Birro på Twitter.

I Birros kommentarsfält ramlar det nu in kondoleanser av typen ”Vila i frid kamrat”, ”Så oerhört tråkigt att höra” och ”Det absolut sorgligaste som hänt den här veckan”. Rasmus Arvidsson, sångare och frontfigur i rockbandet Avantgardet, skriver bara: ”Frank!!!”

Anders Lönnbro fick ta emot Guldbaggen 1978

Anders Lönnbro föddes i Johanneberg fredshösten 1945 och växte upp i Göteborg och Kungsbacka. Efter ett utbytesår i USA och kontakter med den amerikanska medborgarrättsrörelsen började Anders Lönnbro med amatörteater och tog 1974 examen vid Statens scenskola i Malmö.

ANNONS

Han arbetade tidigt med den fria gruppen Teater 5 i Göteborg och ingick tillsammans med Lasse Strömstedt, Bodil Mårtensson och Christer Dahl i kollektivet Kenneth Ahl, mest känt för filmerna ”Det löser sig” (1976) och ”Lyftet” (1978). För sin roll i ”Lyftet” fick Anders Lönnbro en Guldbagge för Bästa skådespelare.

Efter att ha synts i filmer som ”1939” och ”Harry & Sonja” och medverkat i flera tv-serier (”Hem till byn”, ”Den vite riddaren”, ”År av drömmar”) fick Anders Lönnbro något av ett andra genombrott med rollen som socialisten Frank i den hyllade serien ”Hammarkullen”, skapad av Peter Birro och regisserad av Agneta Fagerström-Olsson.

Anders Lönnbro blev 76 år

Lönnbro och Birro fortsatte sitt samarbete även i serierna ”Det nya landet” och ”Upp till kamp”. På senare år hade han även roller i Kjell Sundvalls komedi ”Prästen i paradiset”, ”Gynekologen i Askim” med Mona Malm, Julia Dufvenius, Sten Ljunggren och Per Myrberg och i Johan Falk-filmen ”Kodnamn Lisa”, regisserad av ”Sagan om ringen”-aktuella Charlotte Brändström.

Anders Lönnbro var tidigare gift med skådespelaren Bodil Mårtensson och är far till skådespelaren Harald Lönnbro. Anders Lönnbro bodde i Göteborg och avled i torsdags efter en kortare tids sjukdom. Han blev 76 år.

LÄS MER:Jonatan Unge och Ahmed Berhan på Kungsbackabesök

LÄS MER:Tvärstopp hos Bräutigams när strömmen försvann: ”Tråkigt”

LÄS MER:Onsalabon Mats efter besöket hos drakarna: ”Jag gick ut aggressivt”

ANNONS