Superpumpan på slottet fick vägas med truck: ”Har gullat med den”

Tävlingen vann han på knock-out. Tjolöholms trädgårdsmästare Kenneth Krabbe odlade slottets största pumpa. Vågen visade på nästan 110 kilo.
– Jag har gullat lite extra med den, säger Kenneth Krabbe.

ANNONS
|

Tjolöholms by och slottsträdgården hade en intern kamp. Vem kunde odla den största pumpan? Det tog inte långt tid innan man kunde ana att det ligger en hel del prestige i tävlingen.

Ganska snabbt stod det dock klart att Kenneth Krabbe, trädgårdsmästaren på slottet, fått fram den största.

Vann inbördes tävlingen

– Byns pumpa var ungefär så här, de kunde inte med och visa upp den, säger Kenneth Krabbe och måttar storleken av femmans fotboll ungefär.

Han skrockar också lite belåtet. Men hur får man en pumpa att bli så stor.

– Den är planterad i kompost. Det är det traditionella eftersom det finns gott om näringsämnen där. Sen har jag gullat lite extra med pumpan. Den har fått lite extra vatten och lite extra gödsel, säger Kenneth Krabbe.

ANNONS

Han berättar att barnen uppskattat pumporna och letat efter dem i komposten.

Gaffeltruck till hjälp

Besökare på Tjolöholms slott har fått gissa vikten på pumpan. Under fredagen skulle den kontrollvägas under konstens alla regler. Gaffeltruck togs till hjälp och de ansvariga hade även dragit av vikten för vad påsen som inrymde pumpan väger.

– Ja, vad ska jag gissa på? Kanske 125 kilo? Det är svårt, säger Kenneth Krabbe innan han hämtar trucken.

Det visade sig att vågen hamnade på 109,8 kilo. Två av besökarna var riktigt nära. De hade bara tagit i med två hekto för mycket i sina gissningar. För det belönades de med gratis entré till Jul på Tjolöholm för hela familjen.

En vanlig Svensson hade aldrig fått den så här stor?

– Om man hade gullat med pumporna och klippt av rankorna, då kan man få dem riktigt stora. Världsrekordet ligger väldigt mycket högre. Det är groteska monster.

En googling visar att världens största pumpa väger 1 190,5 kilogram.

Vad blir det av denna?

– Vi kommer bara att ställa ut den så att folk kan se den. Någon av de andra kanske vi låter köket experimentera med. Jag vet inte hur de smakar, säger Kenneth Krabbe.

ANNONS

LÄS MER:I godisälskarnas land – dessa är Kungsbackabornas favoriter

LÄS MER:Kungsbacka får nya väggmålningar: ”Tema street art”

LÄS MER:Vildsvinen sprider sig söderut – finns nu i hela kommunen

ANNONS