Ringhals reaktor 3 stoppades under torsdagskvällen. Orsaken är okänd.
Ringhals reaktor 3 stoppades under torsdagskvällen. Orsaken är okänd. Bild: Annika Karlbom

Ringhals 3 drabbat av stopp – igen

Strax innan klockan tio på torsdagskvällen drabbades kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 av ett snabbstopp igen. I nuläget vet man inte vad stoppet beror på, men räknar med att det inte kommer vara fullt fungerade innan lördag.

ANNONS
|

Runt 21.50 kunde man på på Ringhals hemsida se att reaktorn Ringhals 3 inte producerade någon el alls, vilket bekräftades av pressjouren strax efter klockan 22 på torsdagskvällen.

– Det stämmer att Ringhals 3 ligger nere. Vi fick ett snabbstopp för en liten stund sedan, så den ligger helt nere, säger Anna Collin, vid Ringhals pressjour.

Vad beror stoppet på?

– Det är ett automatiskt snabbstopp där anläggningen stoppas för att det är någon form av avvikelse i ett signalsystem. Vi håller på med felsökning just nu, men behöver lite tid att felsöka innan vi spekulerar i vad det beror på, säger Anna Collin.

ANNONS

Oklart hur länge stoppet kommer pågå

I nuläget vet man inte hur länge stoppet kommer pågå, men Ringhals pressjour räknar med att det ska vara full produktion igen på lördag kväll.

– Elproduktionen påverkas eftersom reaktorn ligger nere, och anläggningen går till säkert läge. Så det är ingen risk på det sättet, men produktionen faller i från, så är det ju, säger Anna Collin.

”Alla säkerhetsfunktioner har svarat som de ska”

Så sent som i slutet på december drabbades Ringhals 3 av ett oväntat stopp, och var då helt stoppad i 54 timmar innan den kunde sättas igång igen en minut innan 2022 började.

– Felsökningen och den analys som gjorts pekar mot att det är en obefogad signal från ett styrsystem som har aktiverat snabbstoppet. Alla säkerhetsfunktioner har svarat som de ska i samband med händelsen, sa Josef Nylén, t f presschef vid Ringhals, i december.

ANNONS