Två år in i pandemin – undersköterskan berättar: ”Man måste ha ännu mer glöd än vanligt”

Undersköterskan Maria Hansson från Åsa har inte kunnat arbeta hemifrån eller hålla distans. Hon har varje dag tagit på sig munskyddet för att vårda de mest utsatta. Två gånger har hon själv blivit smittad av covid-19. Nu berättar hon om två extremt speciella år på äldreboendet.
– Är det något man lärt sig så är det hur bra man hade det innan.

ANNONS

Maria Hansson arbetar sedan drygt två år som undersköterska på Åsa vård- och omsorgsboende. Ett par månader var allt normalt, men snart kom pandemin och förändrade arbetsvillkoren för hela branschen.

– Jag har aldrig firat någon normal midsommar på jobbet, till exempel. Men man får försöka lösa det på andra sätt. Man blir uppfinningsrik. Man måste ha ännu mer glöd än vanligt, säger hon.

LÄS MER:Jens var en av de första i Sverige att smittas av corona: ”Tänker på det varje dag”

”Trodde jag skulle dö”

Själv drabbades hon av covid-19 tidigt, redan i mars 2020, första gången. Då fanns det ingen möjlighet att testa sig, utanför intensivvården, men alla symtom Maria hade då stämmer in på diagnosen.

– Först fick jag megahuvudvärk och trodde jag skulle dö. Sedan skakade jag av feber, men så vände det och jag var förkyld några dagar. Det kändes helt ok. Sedan var det som att jag fick ett slag i huvudet och jag blev sämre.

ANNONS

Plötsligt blev det tungt att andas, febern var hög, hostan gick inte över och huvudvärken dunkade. Maria grät varje morgon och i flera dagar vårdade hennes då tioåriga dotter Julia henne, och lillasyster Linn som också hade feber.

– Julia var helt fantastisk. Hon är en vårdande person, hon tycker om att vara behövd, säger Maria.

LÄS MER:Vissa lättnader för gravida – men flera restriktioner står fast

Munskydd och besöksförbud

Det kanske ligger nedärvt. Maria Hansson säger att hon älskar sitt jobb, och att pandemin inte förändrat det. Men när hon kom tillbaka till äldreboendet efter sjukdomen så var det som en annan värld.

– Då hade dörrarna stängts och ingen fick hälsa på mer.

Dessutom behövde man vänja sig vid att arbeta med munskydd, och under perioder även visir. I början fanns en stor oro kring vad som skulle hända. I äldreomsorgen fanns de sköraste patienterna, riskgrupperna. De som måste skyddas allra mest.

– Jag var inte orolig för egen del, eftersom jag redan hade haft det. Dessutom var jag trygg med informationen vi fick av arbetsgivaren. Vi pratade mycket om det på jobbet. Men det var svårt eftersom det var en ny sjukdom, och det kändes som en lottdragning kring hur sjuk man blev, säger Maria.

LÄS MER:Troligt att en ny variant kommer till hösten

Avdelningarna separerades

Besöksförbud på boendet påverkar verksamheten mycket. Många har i vanliga fall regelbundna besök av anhöriga, men de kunde inte komma på flera månader. Dessutom separerade man avdelningarna strikt, för att isolera eventuell smitta. Gemensamma aktiviteter ställdes alltså in. Födelsedagsfiranden och andra festligheter krympte.

ANNONS

– Vårt jobb är alltid viktigt, vi gör allt för de boende. Den moralen har varit den samma under pandemin. Men nu kändes det extra viktigt, för plötsligt var vi allt för dem. Vi var de enda som kunde ge dem närhet till exempel.

Nyår på äldreboendet

Personalen har arbetat med de möjligheter de haft. Maria visar en bild från mobilen. En selfie, där hon ler mot kameran, iklädd visir och guldig pappershatt.

– Den här bilden är från nyårsafton.

Gott nytt år från Åsa vård- och omsorgsboende! Foto: Privat
Gott nytt år från Åsa vård- och omsorgsboende! Foto: Privat

Andra nyårsfester i samhället har ställts in. Runt jul har det två år i rad varit stora smittvågor i hela landet och restriktionerna har skärpts. Men inne på Åsa vård- och omsorgsboende har livet inte kunnat pausas. Maria har tagit på sig guldhatten och firat nyår med sina brukare trots hotet från utsidan.

LÄS MER:Fjärde dosen erbjuds på drop-in tider på vaccinationscentraler

Gillar inte teams-möten

Under två års tid har mantrat från Regeringen och Folkhälsomyndigheten varit: ”arbeta hemifrån i den mån det går, och håll distans”. För Maria Hansson och hennes kolleger är råden inte genomförbara. För dem var det bara att sätta på sig visiret och gå in och möta arbetsdagen.

– Jag tänker väl bara: ”suck”. De där råden är inget för oss. Men jag tycker om att jobba ute och träffa folk. Jag hade inte velat sitta på teams-möten i två år, jag är för rastlös för det.

ANNONS

Försiktig på fritiden

Däremot säger Maria att hon halvt omedvetet varit extra noga med att skydda sig på fritiden. Hennes liv har främst kretsat kring hemmet och jobbet, men hon tycker inte det varit någon stor uppoffring.

– Länge höll jag mig undan från pappa också, eftersom han är i riskgruppen. Det har varit jobbigare. Men nu träffas vi som vanligt, båda är fullvaccinerade.

Tror på framtiden

Maria hann dessutom med att bli smittad en omgång till, under 2021. Då upptäcktes viruset genom smittspårning, hon hade i stort sett inga symtom. Hon säger att hon efter den här erfarenheten inte vågar säga någonting om framtiden, men hon är hoppfull. Hon tror att arbetet snart kommer vara ungefär som vanligt igen.

– Är det något man lärt sig så är det hur bra man hade det innan. Men jag älskar mitt jobb oavsett, det är meningsfullt och vi har en väldigt god stämning, säger Maria Hansson.

LÄS MER:Fyren lyser upp när människorna kommer tillbaka

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS