Undersköterskor gläds efter beslut: ”Ett steg i rätt riktning”

Från och med den 1 juli blir undersköterska skyddad yrkestitel. Därefter kommer det att ställas krav på utbildning och kompetens för att få bära titeln och utöva yrket – ett besked som tagits emot väl i Kungsbacka.
– Vi hade gärna sett att det blev legitimation, men det här är ett steg i rätt riktning, säger Mia Gustavsson, som har många års erfarenhet i yrket. Men förändringen kommer inte innebära högre lön för undersköterskorna.

ANNONS
|

Det är skiftbyte vid nya vård- och omsorgsboendet i Björkris. En efter en kommer personal som precis gått av sitt pass ut genom dörrarna, samtidigt som andra är på väg in. De flesta som är på väg hem har lite för brått för att ställa upp på intervju, men några av dem hinner i förbifarten uttrycka sin uppskattning om beskedet att undersköterska från och med den 1 juli i år blir skyddad yrkestitel.

Undersköterskorna Mia Gustavsson och Elisabeth Wannebo har dock några minuter över och pratar gärna om beslutet som enligt Socialstyrelsen är tänkt att höja patientsäkerheten. Detta genom att det införs en samling gemensamma och grundläggande krav för att kunna få kalla sig och arbeta som undersköterska.

ANNONS

– Det är än så länge lite svårt att säga exakt hur det blir i realiteten, men vad det framförallt innebär är att det från och med nu kommer att krävas en viss kunskap och kompetens. Det har varit lite olika under årens lopp, men ofta har det varit lite som att det är ett yrke som man kan kasta in vem som helst i, säger Mia Gustavsson.

Inte alla som kan yrket

Själv genomgick hon sin utbildning i slutet av 80-talet, och då var det enligt Mia Gustavsson lite högre krav.

– Ja, men då ingick allt. Det var ju under den perioden som kommunerna tog över hemsjukvården, så då krävdes det helt enkelt lite mer. Men även nu pratas det ju mycket om hur viktiga vi är, och inte minst under pandemin blev vi så himla hyllade. Och det är faktiskt så att inte alla kan göra vårt jobb även om det ibland låter så från vissa håll.

– Så det är klart att det är lite statushöjande och att det känns bra. Vi hade gärna sett att det blev legitimation, men det här är ett steg i rätt riktning, fortsätter Mia Gustavsson.

”Ett steg i rätt riktning.” Det anser undersköterskorna Elisabeth Wannebo och Mia Gustavsson som nu hoppas på att yrket får lite högre status.
”Ett steg i rätt riktning.” Det anser undersköterskorna Elisabeth Wannebo och Mia Gustavsson som nu hoppas på att yrket får lite högre status. Bild: Daniel Blomqvist

Viktig kontakt

Att det är ett stundtals slitigt och krävande yrke, det är något som både Mia Gustavsson och Elisabeth Wannebo skriver under på. Men det finns också väldigt mycket som är positivt och givande med att arbeta som undersköterska, menar de.

ANNONS

– Det är väldigt roligt och omväxlande. Jag tycker om varje dag jag går till jobbet. Bara en sån sak som att man ofta får vara med och lyfta människor mentalt. För många av de omsorgstagare vi möter så kanske vi är den viktigaste kontakten på hela dagen, säger Elisabeth Wannebo.

– Och just att vi ser och känner dem vi möter i vårt arbete. Det är vi som åker ut till de som är ensamma, och vi ser ju ofta hur det är ställt, och kan även ofta se tecken på om det är något allvarligt på gång, säger Mia Gustavsson.

– Precis, det är så mycket mer runt omkring än bara de exakta praktiska momenten, säger Elisabeth Wannebo.

Lite av ett slitigt och till det underbetalt yrke, men med många givande fördelar, resonerar de båda – och påpekar under samtalet även att det faktiskt råder stor brist på undersköterskor.

– Så det här känns faktiskt viktigt, att vi nu även får lite credd, säger Mia Gustavsson.

Förvaltningschefen: ”I grunden positivt”

Arian Faily, chef på förvaltningen Vård och omsorg i Kungsbacka, ser inte beskedet om att undersköterska blir skyddad titel som något negativt. Tvärtom.

– Det är ju så att den som redan har en tillsvidareanställning har tio år på sig att begära ut beviset. Så för personal som redan har en fast anställning kommer det inte att påverka särskilt mycket, säger förvaltningschefen.

ANNONS

Han fortsätter:

– Men det kommer att bli en omställning, och där får vi hjälpas åt. Vi kommer att se till att alla som behöver får hjälp med den utbildning och kompetensutveckling som eventuellt kommer att behövas för att kunna få titeln. Men i grunden ser vi det här som positivt.

”Har strategier”

Än så länge är det inte helt klart och spikat vilka de grundläggande och gemensamma kraven kommer att bli. Det ska enligt Socialstyrelsen presenteras under april månad. Samtidigt kommer sannolikt beslutet att innebära att exempelvis läkarstudenter som tidigare kunnat sommarjobba som undersköterskor, nu inte längre kan göra det på samma sätt.

– Då kan de jobba med en annan titel, vi har strategier för att möta det problemet. Det som är bra är att vi nu får en större tydlighet och enhetlighet, säger Arian Faily.

Kommer det att påverka undersköterskornas lön?

– Nej, det kommer det inte att göra i dagsläget utan beslutet grundas i att säkerställa enhetlig kompetensnivå för undersköterskor, säger förvaltningschefen.

Facket ger tummen upp

Även från fackets håll är tongångarna positiva efter Socialstyrelsens besked.

– Det här är ju en fråga som Kommunal har drivit länge, allra helst att undersköterskorna fått bli legitimerade. Men detta är ett bra sätt att höja kvaliteten inom vård och omsorg, det blir en tydlighet och ett patientsäkert arbete. Så det här är bra, och det höjer statusen, säger Marie Johansson, ordförande i Kommunal Kungsbacka.

ANNONS

Hon berättar att hon själv är undersköterska i grund och botten, och att det har hänt en del under årens lopp.

– Det är inte samma typ av utbildningar eller krav på utbildningar i dag som det varit tidigare, utan det har blivit lite så att vem som helst kan kalla sig undersköterska. Så det är positivt att det nu blir en självständig yrkeskategori. Sedan får vi ju hoppas att lönerna åker upp på sikt också, vilket också skulle höja statusen, säger Marie Johansson.

LÄS MER:Här finns jobben i Kungsbacka 2023 – så ska du tänka kring ansökan

LÄS MER:Theo, 5, skadades svårt i hundattack – nu träder familjen fram

LÄS MER:Så mycket tjänar toppcheferna i Kungsbacka kommun

ANNONS