Sedan 2018 har kommunen satt av ett par meter körbana som tillfällig gång- och cykelväg över Inlagsbron. Nu diskuteras en lösning där en ny cykelbana hängs fast på utsidan bron.
Sedan 2018 har kommunen satt av ett par meter körbana som tillfällig gång- och cykelväg över Inlagsbron. Nu diskuteras en lösning där en ny cykelbana hängs fast på utsidan bron. Bild: Mats H Ljungqvist

Unik teknisk lösning kan ge ny cykelbana: ”Ser ut att funka”

När Inlagsbron byggdes sparades cykelbanan bort och bron har haft en provisorisk lösning sedan 2018. Nu utreds möjligheterna att bulta fast en ny gång- och cykelbana som hängs på utsidan vägbron.
– Vi väntar besked om tekniken är möjlig inom de närmsta veckorna, säger tekniska chefen Karl Lundgren.

ANNONS
|

Inlagsleden och Inlagsbron byggdes som matarled mellan Onsalamotet och centrala Kungsbacka i mitten av 90-talet. Gång- och cykelbanan över järnvägsbron prioriterades bort. Vid den tiden planerades att flytta resecentrum till Aranäsområdet, och då skulle det ändå byggas en helt ny broövergång över både järnvägen och Kungsbackaån. Men så blev det aldrig. Sedan dess har Kungsbacka fortsatt att växa – ordentligt. Byggnationen av nästan 1200 nya bostäder i Kolla har dessutom ökat trycket på vägbron, där Kollabor behöver gå och cykla för att handla på Coop och Willys.

Först 2018 sattes en provisorisk gång och cykelbana upp, där cementkanter fick avgränsa mellan bilar och cyklister. Lösningen kritiserades snart för bristande säkerhet. Oskyddade trafikanter hamnar alldeles intill biltrafiken, med bara plastknektar och en liten cementkant som avgränsning.

ANNONS

Besked i april

Nu jobbar kommunen och Trafikverket på en ny lösning. Planen är att med ny teknik hänga fast en ny gång- och cykelbana på utsidan den befintliga bron. Projekteringen sköts av Trafikverket, eftersom det handlar om en övergång över riksintresset Västkustbanan.

– Allt handlar om ifall detta alls är tekniskt möjligt, och beskeden vi fått har gått från ”jajamän”, till ”absolut inte” tillbaka till att ”det ser ut att funka”. Nu väntar vi ett definitivt besked i mitten av april, säger Karl Lundgren, teknisk chef på Kungsbacka kommun.

Instabil mark

Som alltid i Kungsbacka handlar det om en kamp med geotekniken och instabila markförhållanden.

– Ramperna för Inlagsbron är uppbyggda av stora frigolitblock för att inte öka belastningen på marken. Det gör det svårt att bygga på och bredda den befintliga bron med vanlig teknik, säger Lundgren.

Om den tekniska lösningen bedöms fungera så är bygget ändå inte gjort på en kafferast. Alla byggprojekt kring järnvägen kräver att de synkas med tågtrafiken, och sådana beslut tas varje år i februari.

Tillstånd nästa år

Det innebär att tåget gått för att få ett sådant beslut under 2022.

– Vår förhoppning är att få det tillståndet klart i februari nästa år. Då skulle själva bygget i bästa fall kunna börja under 2024. Men allting hänger på hur Trafikverket ser på detta.

ANNONS

Kostnaderna för en ny påhängd gång- och cykelbana bedöms landa på strax över 40 miljoner. Budgeten bygger på att kommunen lägger 25 miljoner och staten skjuter till 17,5 miljoner i så kallade stadsmiljöbidrag.

Om nu den påhängda cykelbanan alls går att bygga, alltså.

Finns det en plan B, om detta bedöms omöjligt?

– Då får vi nog titta på att bygga en helt ny övergång med gång- och cykelbana, på ett annat ställe, där geotekniken inte är så dålig. Och den bron behöver bli hög, för att komma över järnvägsledningarna, och då handlar det om helt andra pengar.

Hur mycket?

– Det är ingenting vi tittat närmare på just nu, men en uppskattning är att det handlar om plus 60 miljoner i så fall.

LÄS MER:Bilfri Borgmästarebro splittrar makthavarna: ”En komplex fråga”

LÄS MER:Kungsbacka toppar vintercykling: ”Har varit kul”

LÄS MER:Företag som hyr ut elsparkcyklar vill in i Kungsbacka: ”Kan säga en del negativt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS