Vaccinationsfusk avslöjat – folk har gått före i kön

Hallänningar över 70 år har nu möjlighet att boka vaccination för covid-19. Men fusk har avslöjats och regionen jobbar nu på att avboka de som kommit åt tider på felaktigt sätt.

ANNONS
|

Under torsdagsmorgonen öppnades möjligheten att digitalt boka tid för coronavaccination. Det är personer i Halland födda mellan 1942 och 1951 som står på tur och regionen lovar att det finns tider så det räcker för alla i den gruppen. Öppnandet av bokningen gick utan problem, hemsidan höll trycket. Det stora intresset gjorde dock att vissa fick prova flera olika tider innan bokningen gick igenom.

– Det finns gott om tider och alla som vill kommer att få tid till vaccination, man behöver inte boka idag. Även om vi förstår att man gärna vill boka direkt, så får man som invånare gärna avvakta och gå in och boka senare eller en annan dag för att minska belastningen på systemet, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationschef på Region Halland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Däremot upptäckte man under onsdagseftermiddagen att personalens digitala ingångar hade läckt ut, och att invånare lyckats boka tid utan e-legitimation, innan den digitala bokningen öppnat. Dessa ingångar stängdes efter upptäckten. Region Halland jobbar nu med att avboka de invånare som tagit sig in i bokningssystemet på detta sätt, men man vet i nuläget inte hur många det rör sig om. Man har också valt att strama upp bokningsprocessen för att höja säkerheten och undvika fortsatt missbruk.

– Ovanstående händelser påverkar alltså inte invånarnas möjlighet att boka digitalt med hjälp av e-legitimation. Vi arbetar hela tiden med att nå balans mellan att på ett så effektivt sätt som möjligt säkerställa att den bestämda prioriteringsordningen för vaccinering följs, säger Johanna Wiechel-Steier.

Mia Sandblom

mia.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS