Simon Ryfors från Kullavik gör debut i svenska hockeylandslaget Tre Kronor 11–14 februari. Foto: Privat
Simon Ryfors från Kullavik gör debut i svenska hockeylandslaget Tre Kronor 11–14 februari. Foto: Privat Bild: -

Simon från Kullavik gör debut i Tre Kronor

Simon Ryfors, 23, har tagits ut till Tre Kronor sedan anfallaren massproducerat mål för Rögle under hösten.

ANNONS
|

Bandyklubben från Ängelholm har den här säsongen tagit ett stort kliv och slåss i dagsläget med Växjö om förstaplatsen i högsta hockeyligan, SHL. En av spelarna bakom framgången är Simon Ryfors från Kullavik som svarat för 35 poäng fördelat på 19 mål (bäst i ligan) och 16 assist.

– Det är mycket som har klaffat. Det handlar om många års hårt jobb som gett utdelning. Jag fick en bra start och då fick jag självförtroende så nu har jag har växt in i att ha en ledande roll i laget, säger Simon Ryfors till Kungsbacka-Posten.

Ryfors är anfallaren som inledde sin karriär i HK Kings för dryga 15-talet år sedan, klubben slogs sedan ihop med Hanhals, men när det var dags för hockeygymnasium valde han Ängelholm och Rögle. Sedan dess har han varit den nordskånska klubben trogen.

ANNONS

– Jag har skapat många starka band med Ängelholm, klubben och alla runtomkring laget efter sju, åtta år här, fast Kullavik är fortfarande hemma. Men jag trivs väldigt bra och klubben verkar trivas med mig.

I fredags, när Rögle BK färdades i buss mellan Gävle och Stockholm, ringde Simons telefon. Det var ett nummer han inte kände igen – fast svarade gjorde han ändå. I andra änden hördes förbundskapten Johan Garpenlövs röst och frågan som ställdes om Simon var intresserad av att debutera i Tre Kronor under Beijer hockey games i Malmö 11–14 februari.

– Det var såklart häftigt. Jag har haft som mål att komma med och det är klart att det känns roligt när ett sådant mål blir uppfyllt.

Med tanke på din målform under hösten, hade du dina aningar?

– Jag vet att han var och tittade på mig i november och att jag var med i diskussionen redan då. Efter det har utvecklingen bara fortsatt så visst har det funnits i bakhuvudet, säger Simon Ryfors och fortsätter:

– Samtidigt är jag bra på att leva här och nu och inte låta tankarna flyga i väg. Jag tycker väl att jag spelat tillräckligt bra för att få chansen men mest kände jag glädje efter samtalet.

ANNONS

Han förklarar sin framgång den senaste tiden med hårt arbete, att han tar sig till ytor där han kan göra mål och att han blivit kyligare i spelet med puck och nu gör bättre avvägningar i spelet både med och utan puck.

Var ser du dig själv om två år?

– Då är mitt mål att jag tagit en NHL-plats. Den drömmen är realistisk att ha. Det kommer kräva otroligt mycket jobb men jag känner mig inte färdigutvecklad. Jag kan fortfarande bli starkare, mer effektiv och fortsätta utveckla min spelskicklighet när jag har pucken vid sargen även när motståndarna är tyngre.

Martin Björklund

martin.bjorklund@kungsbackaposten.se

Simon Ryfors

Ålder: 23

Bor: I Ängelholm, uppvuxen i Kullavik.

Klubbar: HK Kings, Hanhals IF, Rögle BK, IK Oskarshamn (lån).

Aktuell: Uttagen som debutant i Tre Kronors trupp till Beijer hockey games i Malmö. Sverige ska möta Tjeckien, Ryssland och Finland.

ANNONS